TICHIA DE MARGARITAR/ Versificare mecanică

Autor: Stefanescu Alexandru 12.05.2010
"Rondel"... Ce mândru sună acest cuvânt! Dacă ne gândim fie şi numai la "Rondelul rozelor ce mor" al lui Macedonski, nu se poate să nu simţim nostalgia acestei forme fixe de poezie, inventate de italieni cu sute de ani in urmă.
Aşa se explică de ce am deschis cu incredere volumul "Rondeluri aproape perfecte", publicat de Stelian Filip. Mai bine nu-l deschideam. Poemele din cuprinsul lui au, intr-adevăr, fiecare câte 13 versuri, regulile de alternare a rimelor sunt respectate cu stricteţe, dar dincolo de indeplinirea acestor formalităţi autorul nu face deloc dovada inzestrării lui ca poet. Prin tradiţie, rondelurile reprezintă o formă de caligrafiere a sentimentelor, un regim al delicateţii. Rondelurile lui Stelian Filip sunt satire simpliste şi vulgare:
"Tâmpitul ştie că-i tâmpit? / Specialiştii se abţin,/ Dar eu, un biet profan, susţin/ Că ştie, netăgăduit!// L-am studiat (nu chiar puţin!)/ Şi totdeauna m-am gândit:/ Tâmpitul ştie că-i tâmpit?/ Specialiştii se abţin."
In asemenea poezii nu găsim nici o urmă de poezie. Este vorba doar de versificări mecanice, pline de invective la adresa unor categorii umane şi, uneori, la adresa unor personalităţi din viaţa noastră publică. Faptul că numărul de rondeluri din volum este imens măreşte impresia de versificare mecanică.
Culmea este că rondelistul - sau cum să-i spunem, rondelofilul, rondelomanul? - deplânge el insuşi faptul că unii autori "scriu poezii cu carul", fără să aibă talent:
"De când ne-am alfabetizat,/ Scriu unii poezii cu carul,/ Chiar dacă le lipseşte harul/ Şi rar găseşti vreun inspirat.// De-au terminat abecedarul/ Şi vreo revistă-au lecturat,/ De când ne-am alfabetizat,/ Scriu unii poezii cu carul."
Autorul nu-şi dă seama că şi el se află in această situaţie. Deşi ii lipseşte harul, scrie poezii cu carul...
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară". Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămâne alex2108145@yahoo.com

ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 carti, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro si contra, a fost rasplatita cu Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub de cultura" difuzata de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune, "Istoria literaturii romane contemporane povestita de Alex. Stefanescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.