Banca Transilvania vaneaza clientii altor banci pentru cota de piata

Autor: Ciprian Botea 12.05.2010

Banca Transilvania vrea sa vanda cel putin o mie de credite firmelor care aleg sa-si refinanteze imprumuturile luate de la alte banci, prin reducerea la jumatate, timp de un an, a ratelor lunare, au spus miercuri reprezentantii bancii.

"Creditul este destinat companiilor care platesc rate mari la imprumuturile luate de la alte banci. Este un produs creat pentru a raspunde nevoii acute a companiilor de a-si refinanta datoriile", a declarat Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania. El a precizat ca acest credit este parte a unei politici mai agresive a bancii, care incearca sa castige cota de piata anul acesta si asteapta la o crestere cu doua cifre a creditarii. Anul trecut, BT si-a majorat soldul creditelor acordate cu 8,5%, fata de 16% cat isi propusese initial.

"Vrem sa crestem anul acesta soldul creditelor cu doua cifre si sa luam cota de piata de la alte banci, dar vom fi in continuare prudenti. Cresterea pe creditare va veni in mare parte din zona de companii", a adaugat seful BT. Banca are in prezent o cota de piata de circa 6%, ceea ce o situeaza in primii zece jucatori de pe piata.

Creditul de refinantare poate fi contractat pe o perioada de maxim 90 de luni in limita a 1 mil. lei de catre companiile care au activitate de cel putin doi ani si a caror cifra de afaceri nu a inregistrat o scadere mai mare de 25% anul trecut. Firmele nu trebuie sa aiba restante la credite sau la bugetul de stat

Rekker admite, in acelasi timp, ca situatia portofoliilor de credite va continua sa se deterioreze in perioada urmatoare si estimeaza o crestere cu 600 de milioane de lei pana la sfarsitul anului a provizioanelor constituite de Banca Transilvania.

De la debutul crizei banca a restructurat aproximativ 3.000 de credite acordate companiilor. In acelasi timp, BT a dat firmelor imprumuturi garantate de Fondul de Garantare in valoare de 369 mil. lei din toamna trecuta pana in prezent. Rekkers spune ca si pe sectorul persoanelor fizice se simte o revigorare a cererii, mai ales in cazul creditelor din "Prima casa".