CE: Romania nu indeplineste niciun criteriu pentru aderarea la zona euro

Ziarul Financiar 12.05.2010

Romania nu indeplineste niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, conform Raportului de Convergenta pentru 2010 prezentat miercuri de Comisia Europeana, informeaza Mediafax Business.

Dintre elementele care nu respecta criteriile pentru aderarea la zona euro se numara stabilitatea preturilor, pozitia bugetara a guvernului, stabilitatea cursului de schimb si convergenta dobanzilor pe termen lung, intampinand insa si obstacole legislative, a anuntat Comisia Europeana (CE), citata de Mediafax Business.

Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Banca Centrala Europeana. Incompatibilitatile tin de integrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentul adoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicerea acordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia "asistentei de urgenta".

Un alt element neconform criteriilor este avansul mediu al preturilor din Romania, care a fost de 5% in cele 12 luni incheiate in martie, mult peste valoarea de referinta de 1% din UE, si va ramane, probabil, peste acest nivel ridicat in urmatoarele luni.

Statul roman nu indeplineste nici criteriul privind pozitia bugetara. Romania este in prezent supusa unei proceduri de deficit excesiv, avand ca termen anul 2012 sa aduca balanta negativa a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB.

Deficitul bugetar a fost de 5,4% din PIB in 2008, urmat de o inrautatire pana la 8,3% din PIB in 2009. Potrivit prognozei de primavara a CE, bazata pe presupunerea unei continuari a politicilor, deficitul va ajunge la 8% din PIB in 2010 si 7,4% in anul urmator.

Totodata, datoria statului va creste de la 30,5% din PIB in 2010, la 35,8% in 2011.

Media dobanzilor din Romania a depasit valoarea de referinta de la nivelul UE inca de la aderare, nefiind indeplinit criteriul referitor la convergenta dobanzilor pe termen lung.

In perioada martie 2009-martie 2010, dobanda medie pe termen lung din Romania a fost de 9,4%, peste nivelul de referinta de 6% din UE

Autoritatile romane au anuntat anul 2015 ca tinta oficiala pentru adoptarea monedei comunitare. Cititi mai multe despre Raportul de Convergenta al CE pe www.mediafax.biz.