Entuziasmul s-a mai consumat, dar Bursa ramane volatila

Autor: Vlad Anastasiu 12.05.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, indicele principal al pietei BET urcand usor cu 2,2%, pana la nivelul de 5.200 de puncte. O crestere similara a inregistrat si indicatorul energetic BET-NG, de 2,1%, in timp ce societatile financiare grupate sub BET-FI au avansat cu doar 0,5% fata de cotatia de marti.

Brokerii apreciaza ca entuziasmul investitorilor cu privire la masurile anuntate de oficialii europeni s-a consumat, insa bursa va inregistra in continuare, cel putin pe termen scurt, o volatilitate ridicata, pe fondul incertitudinilor cu privire la economia locala.

"In urmatoarele sedinte ma astept ca bursa locala sa inregistreze in continuare o volatilitate ceva mai mare, dar cu evolutii in ambele sensuri. Imi este greu sa precizez o directie exacta pentru urmatoarele sedinte pentru piata locala insa bursele s-au inscris intr-o perioada de corectie. La noi s-ar putea sa vedem o miscare ceva mai mare pentru ca exista temeri cu privire la economia nationala", a declarat Gabriel Aldea, broker in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Societatile financiare au inregistrat evolutii cuprinse intre minus 0,9% pe actiunile SIF Moldova (SIF2) si plus 1,7%, cea mai mare apreciere la categoria SIF-uri fiind inregistrata de titlurile SIF Oltenia (SIF5). Actiunile SIF5 au inregistrat si cel mai mare rulaj din piata, de aproape 12,6 mil. lei.

"Nu ma astept ca rulajele sa creasca in perioada urmatoare pentru ca nu au niciun motiv. Au fost ridicate in perioada care a trecut pe fondul miscarilor mari pe indici. Daca vom vedea miscari asemanatoare in perioada urmatoare, este posibil sa vedem ceva mai multe tranzactii in piata. Daca nu, vine vara si in mod traditional vom vedea o reducere a rulajelor", a mai spus Aldea.

O crestere ceva mai pronuntata in sectorul financiar au inregistrat titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), de 2,2% si respectiv 2% fata de referinta. Actiunile SSIF Broker (BRK) au inchis in stationare, la pretul de 0,3 lei/unitate.

"Dupa supravanzarea de saptamana trecuta, cred ca nivelurile la care am ajuns acum sunt mai normale, mai aproape de realitate. Investitorii au analizat situatia si pana la urma au realizat ca masurile anuntate sunt intr-adevar entuziaste, dar reprezinta totusi masuri anticriza iar situatia este una negativa", a continuat Aldea.

In sectorul energetic, aprecierea indicelui de profil a fost sustinuta in principal de cresterile inregistrate de titlurile OMV Petrom (SNP) si Transgaz Medias (TGN), de peste 3% fiecare.

Actiunile Azomures Tg. Mures au consemnat ieri a doua cea mai mare crestere din piata, de peste 10%, la un rulaj care a depasit 2,2 mil. lei. Cea mai mare apreciere de ieri, de 14,9%, a fost inregistrata de titlurile Comcm Constanta (CMCM).

"Optimismul pe piata locala s-a consumat inca din luna aprilie, cand am vazut o revenire a indicilor pe minus. In continuare vin semnale negative dinspre economie, iar investitorii sunt sceptici cu privire la masurile anuntate", a mai spus Aldea.

Pe extern, principalele piete europene au inregistrat, de asemenea, o temperare a aprecierilor, indicele paneuropean urcand ieri cu putin peste 1%.

De urmarit astazi