Revenirea industriei auto a dezghetat afacerile Compa

Autor: Andrei Chirileasa 12.05.2010

Producatorul de componente pentru industria auto Compa Sibiu (CMP) a raportat pentru primul trimestru o cifra de afaceri de 80,7 mil. lei (19,6 mil. euro), cu 64% peste nivelul din primele trei luni ale anului trecut si cu 12% peste nivelul bugetat, conform datelor transmise BVB.

Cresterea afacerilor s-a bazat in principal pe exporturi, care au urcat cu 67%, iar ponderea vanzarilor la export in cifra de afaceri a urcat la 84%.

"Iesirea treptata din criza economica a industriei auto de la nivel european si chiar mondial din a doua parte a anului 2009 a influentat in mod indirect si nivelul comenzilor Compa a caror crestere a fost resimtita din anul 2009, continuand acest trend in primele luni ale anului 2010, in special in relatia cu partenerii Bosch si Delphi", arata reprezentantii companiei. Ei mai spun ca majorarea comenzilor a determinat compania sa revina la programul de lucru de 5 zile pe saptamana, dupa ce aproape pe tot parcursul anului trecut compania a lucrat 4 zile pe saptamana. De asemenea, compania nu a mai trimis in primul trimestru personal in somaj tehnic si a reluat programul de investitii, realizand lucrari in valoare de aproape 3,9 mil. lei.

In ciuda cresterii afacerilor, rezultatul din exploatare a scazut semnificativ fata de anul trecut si fata de nivelul bugetat, la circa 0,8 mil. lei. Pe de alta parte, rezultatele companiei au fost influentate pozitiv de aprecierea leului in raport cu euro, care a determinat un castig financiar de 1,93 mil. lei din reevaluarea datoriilor in valuta.

Valoarea datoriilor fata de institutiile de credit s-a redus cu circa 1,5%, la 126,3 mil. lei (30,4 mil. euro). "A fost reluat procesul de rambursare a creditelor de investitii angajate, cunoscand faptul ca pentru ultimele 9 luni ale anului 2009 s-a convenit cu banca finantatoare o perioada de gratie in obligatia de rambursare pentru o parte a creditelor de investitii", se precizeaza in raportul trimestrial.

Compa a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,84 mil. lei (447.000 de euro), comparativ cu mai putin de 100.000 de lei in primele trei luni ale lui 2009.

Compania este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine peste 54% din actiuni. Pe Bursa capitalizarea companiei este de 21,7 mil. euro.