Cum vor reactiona investitorii la introducerea unei cotei unice de impozitare de 16% pentru castigurile la Bursa

Autor: Roxana Daniela Pricop 12.05.2010

Ministrul finantelor publice Sebastian Vladescu a declarat ca isi doreste ca toate categoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobanzi si tranzactii bursiere sau tichete de masa - sa fie taxate cu cota de 16%. Investitorii si analistii sustin ca impactul acestei masuri va fi resimtit prin cresterea speculatiilor si a volatilitatii pe Bursa.



Aplicarea unui impozit de 16% pentru castigurile din investitiile bursiere, indiferent de perioada de detinere, nu s-a concretizat pana in prezent intr-un proiect legislativ, fiind vorba despre o declaratie facuta de ministrul finantelor care, printre altele, a anuntat ca impozitarea va fi aplicata de la 1 iunie sau, cel tarziu, de la 1 iulie 2010. Daca masura anuntata ieri va fi inclusa in Codul fiscal, circa 95.000 de investitori de pe Bursa, alaturi de alte peste 180.000 de persoane care investesc in fonduri mutuale nu vor mai beneficia de impozitul redus de 1% daca durata investitiei este mai mare de un an, ci vor trebui sa contribuie la bugetul de stat cu 16% din castigurile bursiere indiferent de momentul in care au cumparat actiunile sau unitatile de fond. In prezent, daca castigul bursier a fost obtinut in urma unei investitii mai mici de un an, valoarea impozitului este de 16%.

Investitorii nu cred ca investitiile lor pot salva bugetul statului

Posibila extindere a cotei unice a starnit reactii contradictorii in randul investitorilor si analistilor contactati de ZF, insa aproape toti au fost de acord ca surplusul adus la bugetul de stat va fi nesemnificativ, mult sub veniturile colectate din aplicarea impozitului asupra dobanzilor depozitelor bancare. Cea mai mare parte a investitorilor pe Bursa au un portofoliu mai mic de 11.000 de euro, iar valoarea totala a portofoliilor bursiere era de circa 3 mld. euro la finele anului trecut, in timp ce valoarea totala a investitiilor in fondurile mutuale este de 1,1 mld. euro. Pe de alta parte, depozitele in lei si valuta ale populatiei depasesc 30 mld. euro.

"Cand se va anunta oficial acest lucru, imi voi face calcule serioase si voi vedea ce actiuni voi vinde. Prin aplicarea unui impozit unic de 16% voi fi tentat sa speculez, chiar daca strategia mea este cea a unui investitor de portofoliu. Privind in ansamblu, veniturile suplimentare aduse la buget vor fi mici, astfel ca consider aceasta masura una propagandistica, menita sa creeze impresia unei solidaritati", a spus Adrian Rotaru, investitor pe Bursa din anul 2002.

El mai adauga ca printre cei mai afectati de modificarea impozitului vor fi investitorii care nu si-au recuperat inca pierderile de pe urma crizei.

Pe de alta parte, Dumitru Tudor, unul dintre cei mai importanti investitori pe Bursa, este de parere ca un impozit unic va duce la scaderea numarului de tranzactii: "O astfel de masura nu va ajuta piata si probabil ca unul dintre efecte va fi reducerea numarului de tranzactii. Este foarte important sa vedem cum anume se va concretiza impozitul unic de 16%, pentru ca exista un mare grad de incertitudine din partea Executivului".

De exemplu, un investitor care a cumparat actiuni la SIF Oltenia, unul dintre cele mai lichide titluri tranzactionate pe Bursa, in valoare de 10.000 de lei in urma cu cinci ani, dupa formula actuala de impozitare, are de platit in 2011 un impozit de 1% din castigul de 5.000 de lei daca ar fi vandut actiunile pe 11 mai 2010. Dupa o eventuala modificare a impozitului pana la 16%, investitorul mai ramane cu 4.200 de lei suma neta, mai putin cu 750 de lei fata de suma ramasa dupa aplicarea cotei de 1%.

Cu toate acestea, si investitiile mai mici de un an pot aduce castiguri consistente, iar de cele mai mult ori investitorii nu rezista sa nu isi marcheze profitul, chiar daca impozitul e mai mare. De exemplu, daca un investitor ar fi cumparat actiuni la constructorul Condmag in valoare de 10.000 de lei vineri, 7 mai, si le-ar fi vandut luni, 10 mai, ar fi incasat un castig de 2.100 de lei, investitia aducandu-i un randament de 20% in doar cateva zile.

Daca fondurile straine cred in cota unica, Bursa e ferita de retrageri

Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management - cel mai mare administrator de fonduri mutuale - afirma ca evolutia Bursei, dupa eventuala aplicare a impozitului unic de 16%, va depinde de reactia fondurilor straine de investitii si mai putin de psihologia investitorilor locali.

"Pe o piata putin lichida, asa cum este cea locala, reactia fondurilor de investitii, care pot destabiliza cotatiile actiunilor prin tranzactii in valoare de doar cateva milioane de euro, conteaza foarte mult. Daca fondurile straine vor percepe impozitul unic ca o masura ce face parte din consolidarea fiscala cu efecte in scaderea deficitelor si chiar cresterea ratingului de tara, atunci nu cred ca vom asista la reactii dramatice sau vanzari masive pe Bursa. Daca insa disconfortul privind impactul asupra rentabilitatii plasamentelor pe piata locala va creste, atunci ne putem astepta la retrageri de bani", a adaugat el.

Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, atrage atentia ca "implementarea acestei masuri de la jumatatea anului ar putea crea haos la administratiile fiscale. Pe Bursa, impactul ar putea fi cresterea exponentiala a volatilitatii, multi dintre investitori fiind tentati sa isi marcheze profitul pentru participatii mai vechi de un an in incercarea de plati un impozit mai mic".

In opinia brokerilor, lipsa de predictibilitate cauzata de modificarea fiscalitatii, dupa ce anul trecut, cand bursa a inregistrat cresteri uriase, investitorii au fost scutiti de impozite, va dauna cel mai mult plasamentelor pe termen mediu si lung.

"A fi investitor de portofoliu inseamna proiectii pe ani de zile. Cumperi un pachet de actiuni la o companie listata la bursa stiind ca platesti un impozit de 1% daca vinzi din actiuni dupa un an, pentru ca dintr-o data impozitul sa creasca la 16%", a spus Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Consultantii: Sistemul actual de impozitare creeaza discrepante

La extrema opusa se afla Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners, care afirma ca bursa nu are nevoie de investitori care investesc doar pentru ca sunt impozitele mici.

"Este o decizie corecta introducerea impozitului unic de 16% si cred ca astfel va avea loc o revenire la normal. Bursa de Valori Bucuresti nu isi indeplineste rolul de canalizator al capitalului, este un operator scump si marginal, fara un rol semnificativ in economie. La noi, bursa este un fel de jucarie in mana unor indivizi care castiga bani facand «insider trading» in cea mai mare parte a timpului, fara a se implica in managementul companiilor si nici nu ajuta cu capital emitentul. Astfel ca nu vad un motiv pentru care acestia ar beneficia de facilitati fiscale", a spus Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Cum au evoluat impozitele pe Bursa

2004:

impozit unic de 1% din castigul obtinut din transferul titlurilor de valoare

2005:

apare pentru prima data impozitarea in functie de perioada de detinere: 1% ramane pentru plasamente mai mari de un an si este introdusa cota de 10% pentru castigurile obtinute in urma investitiilor bursiere mai mici de un an

2006:

are loc introducerea cotelor diferentiate de impozitare de 1%, respectiv 16% din profiturile bursiere in functie de perioada de detinere a titlurilor. Masura este luata la un an de la introducerea cotei unice de impozitare de 16%

2009:

este suspendata impozitarea profiturilor realizate din investitiile bursiere si din plasamentele in fondurile mutuale, in urma unei masuri luate de Guvernul Tariceanu de sustinere a pietei de capital

2010:

revine impozitul de 16% din castig daca investitia pe Bursa sau in fonduri mutuale a fost mai mica de un an sau 1% din castig daca investitia a fost mai mare de un an. Ministrul finantelor Sebastian Vladescu declara public ca veniturile din activitati bursiere vor fi impozitate cu 16%, masura putand intra in vigoare de la 1 iunie sau 1 iulie