Economia a scazut mai putin decat se astepta piata, dar vecinii sunt deja pe plus

Autor: Ciprian Valentin Botea 12.05.2010

Revenirea vanzarilor din martie nu a compensat declinul din ianuarie si februarie, iar exporturile au pierdut viteza.



Recesiunea a persistat in primul trimestru in Romania, asa ca Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica mai putin fata de prognoza de 3,4% a analistilor, in timp ce alte economii din regiune incep sa isi revina.

In Cehia, de exemplu, economia a avansat cu 1,2% fata de primele trei luni din 2009, in timp ce in Ungaria cresterea PIB s-a situat la 0,1%. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, economia romaneasca a scazut cu 0,3%, aceasta fiind cea mai buna performanta trimestru la trimestrul anterior consemnata in ultimul an si jumatate, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Implicit se confirma temerile recente ale FMI privind scaderea veniturilor bugetare, iar intregul buget va trebui acum rectificat pe baza noilor prognoze. "Cererea interna scazuta si vremea nefavorabila din timpul iernii au determinat aceste rezultate negative. Pe de alta parte, cererea externa ridicata din zona euro a sprijinit evolutia industriei si a diminuat amploarea declinului economic", explica Eugen Sinca, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR. Ca atare, BCR si-a inrautatit prognoza de crestere pe 2010 de la 1,9% la 0,2%. Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, spune ca evolutia economiei este sub asteptarile pe care piata le avea in urma cu trei luni, cand existau estimari pentru o crestere usoara a PIB in primul trimestru. "Ultimele date arata insa ca iesirea din recesiune este mult mai dificila decat ne asteptam, industria, retailul si constructiile avand o performanta dezamagitoare in primele doua luni ale anului."

In ciuda asteptarilor pozitive de la inceputul acestui an, perspectivele privind evolutia economiei s-au inrautatit treptat in ultima perioada, cresterea prognozata de Guvern si FMI pentru acest an coborand de la 1,3% la 0,8%, pentru ca acum sa ajunga la un scenariu de "crestere zero" sau chiar scadere cu 0,5% fata de 2009.

Dupa datele statistice pe februarie si partial din martie, analistii se asteptau chiar la o performanta mai proasta pe trimestrul I decat cea relevata de cifrele oficiale, acestia anticipand o reducere a PIB cu 3,4% in termeni reali fata de primele trei luni din 2009 si cu 0,5% ajustat sezonier fata de perioada octombrie-decembrie 2009, potrivit unui sondaj publicat marti de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Estimarile analistilor variau intre -2,2% si -4%, respectiv intre -0,8% si 0,4%.

Masurile de restructurare a sectorului public prin reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor si ajutorului de somaj cu 15% ar putea afecta, de asemenea, cresterea economiei anul acesta prin efectul negativ asupra cererii de consum, apreciaza analistii.

"Perspectivele pentru restul anului nu sunt foarte incurajatoare. Pachetul de austeritate fiscala anuntat recent in cadrul acordului cu FMI ce cuprinde reduceri ale fondului de salarii din sectorul public si ale transferurilor sociale va comprima cererea interna. Programul de diminuare a cheltuielilor curente va afecta pe termen scurt cresterea economiei, dar este o prioritate petru redresarea pozitiei fiscale, eliberarea unor resurse suplimentare pentru cheltuieli de capital si imbunatatirea perspectivei investitorilor straini", comenteaza Eugen Sinca, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR.

Consumul intern era vazut si inainte de anuntarea masurilor de austeritate de catre Guvern ca fiind principala piedica pentru revenirea economiei. In schimb, cele mai multe asteptari sunt indreptate catre exporturi, care au intrat in teritoriul pozitiv la sfarsitul anului trecut si au inregistrat o crestere de doua cifre in primul trimestru, contribuind astfel la ameliorarea declinului economic. In martie, exporturile au incetinit insa la 15% fata de aceeasi luna din 2009, pana la 2,98 miliarde de euro, dupa ce in februarie crescusera cu 23%.

Prognoze inrautatite pentru 2010, apare amenintarea unei noi scaderi

BCR si-a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru anul acesta la 0,2%. De asemenea, Raiffeisen estimeaza o crestere zero a PIB, fata de 1% anterior, si nu exclude scenariul scaderii PIB. UniCredit se asteapta in continuare la un avans cu 0,4%.

Inrautatirea perspectivelor de crestere a economiei survine dupa un val de optimism la inceputul acestui an, cand cifrele vehiculate indicau chiar si un avans de peste 2% al PIB in acest an. Cea mai optimista prognoza venea la inceput de an de la agentia americana de rating Moody's, indicand o crestere economica de 2,3%. Mai pesimisti, analistii Bancii Mondiale si-au mentinut in tot acest interval de timp o prognoza de crestere cu 0,5% a PIB.

Consolidarea fiscala de anul acesta ar putea pune insa bazele unei cresteri cu cateva procente a economiei in 2011. Astfel, FMI anticipeaza un avans al PIB cu 3,6% anul viitor, cel mai mare din Uniunea Europeana. Raiffeisen vede o crestere cu 3,5% a economiei in 2011. Analistii apreciaza ca rezultatele negative privind evolutia economiei in primul trimestru nu vor afecta moneda nationala mai ales in contextul in care BNR mentine o atentie sporita asupra pietei valutare. Leul a fost stabil in sedinta de ieri, cursul oficial al BNR coborand cu 0,01%, pana la 4,1751 lei/euro.

"Avand in vedere ca suntem deja la jumatatea celui de-al doilea trimestru al anului, nu cred ca datele privind contractia economiei in primele trei luni vor avea un impact semnificativ asupra leului, a carui evolutie pare sa fie controlata strict de Banca Nationala", apreciaza Vlad Muscalu, analist in cadrul ING Bank.

Mai multe detalii privind evolutia economiei in primul trimestru vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 iunie, odata cu estimarea privind valoarea nominala a Produsului Intern Brut. Pe langa cererea interna scazuta, un alt sector care a accentuat declinul economiei ar putea fi cel al constructiilor, date fiind temperaturile scazute din primele doua luni ale anului care nu au permis o reluare rapida a activitatii.

Economia Ungariei ii surprinde pozitiv pe analisti

O surpriza pentru analisti a fost reprezentata de evolutia economiei Ungariei, care a crescut cu 0,1% comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2009, in conditiile in care estimarile indicau o contractie de circa 2%. Exporturile au contribuit semnificativ la cresterea economiei ungare, spun analistii, in timp ce consumul intern a reprezentat, ca si in cazul Romaniei, un factor de regres.

In schimb, in Cehia evolutia de 0,2% fata de trimestrul anterior a dezamagit asteptarile analistilor, care se asteptau la o crestere cel putin dubla. Constructiile si consumul intern au reprezentat si in acest caz factori de regres, in timp ce exporturile au tinut economia pe plus.

Economia Ungariei ar putea stagna anul acesta, urmand ca in 2011 sa inregistreze o crestere de 3,2%, potrivit estimarilor FMI. In acelasi timp, economia Cehiei ar putea sa creasca cu 1,7% in 2010 dupa o contractie cu 4,3% anul trecut. In 2009, economia romaneasca a inregistrat un declin de 7,1%.