Bancherii britanici vor avea de furca cu noul guvern

Autor: Andreea Neferu 13.05.2010

Marii creditori britanici risca sa dispara, dupa ce noua coalitie de guvernamant de la Londra s-a angajat sa creeze o comisie independenta care sa ia decizia daca bancile mari vor fi divizate sau nu, scrie The Guardian.

Infiintarea unei asemenea comisii a fost piesa centrala a unui acord cu privire la reforma din sistemul bancar, incheiat intre conservatori si liberal-democrati. Printre initiativele celor doua partide aflate la guvernare se numara si "masuri robuste in directia reducerii bonusurilor inacceptabile" ale bancherilor.

Comisia va avea la dispozitie un an de zile pentru a stabili daca separarea operatiunilor de retail de cele de investitii ar putea reduce riscurile sistemice din sectorul bancar.

Ambele tabere politice au militat pentru divizarea activitatilor bancare, desi conservatorii au fost ceva mai moderati.

Liberal-democratii si-au exprimat ferm dorinta de a merge mai departe si de a separa operatiunile bancare generate de constituirea de depozite, care au un risc scazut, de operatiunile de investitii bancare, cu risc ridicat.

Structura comisiei nu a fost stabilita inca, insa un comitet condus de noul ministru de finante George Osborne se va ocupa de desemnarea celor care vor alcatui comisia. Comitetul va decide de asemenea daca va fi implementata o propunere a conservatorilor de a include reglementari privind regulile desfasurarii concurentei in industria bancara.

Analistii avertizeaza insa ca incertitudinile cu privire la aceste noi reglementari vor intarzia recuperarea celor 65,5 mld. lire sterline (77 mld. euro) pe care autoritatile britanice le-au injectat in creditorii Royal Bank of Scotland si Lloyds.

"(Autoritatilor britanice - n.red.) le va fi greu sa vanda actiuni in aceste banci pana in momentul in care nu va exista o idee clara cu privire la viitoarea structura a pietei bancare din Regatul Unit", a afirmat Jon Peace, analist in cadrul Nomura.

Propunerile radicale ale coalitiei britanice au fost puse pe masa dupa ce conservatorii au sacrificat una dintre ideile lor de reforma de baza, pentru a ajunge la un consens cu liberal-democratii.

Astfel, dorinta conservatorilor era ca Autoritatea britanica de servicii financiare sa intre in subordinea Bancii Angliei, insa acum aceasta va ramane in continuare institutie independenta.

Pentru a evita insa reaparitia unor sincope de reglementare si de supraveghere, ce au amplificat criza de anii trecuti, va fi creat un comitet de stabilitate financiara, format din reprezentanti ai bancii centrale si ai Autoritatii de servicii financiare.