Investitorii straini: Scoateti la lumina economia gri si veniti cu o reforma administrativa

Autor: Cristina Cuncea 13.05.2010

Investitorii straini considera necesara reducerea cheltuielilor bugetare, dar atrag atentia ca fara o reforma administrativa si fara imbunatatirea colectarii si fiscalizarea economiei gri, masurile anuntate vor fi interpretate ca o solutie de sacrificiu, generand tulburari sociale.

AmCham considera ca decizia autoritatilor de a nu creste fiscalitatea ofera sectorului privat ragazul de a se redresa dupa o perioada economica dificila, iar o eventuala crestere a taxelor ar trimite un puternic semnal negativ investitorilor si ar avea ca rezultat reducerea semnificativa a atractivitatii economice a Romaniei, atat la nivel regional, cat si european.

"Trebuie evitate masuri care ar anula avantaje competitive unice pentru Romania, cum ar fi specialistii de inalta pregatire tehnica, care in conditiile unor stimulente fiscale au atras investitii straine majore in tara noastra. O alta masura urgenta este diminuarea arieratelor din economie, prin rambursarea de TVA sau plata datoriilor catre sectorul farmaceutic si sistemul sanitar in general", a declarat Ionut Simion, presedintele grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul AmCham Romania.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Si reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), care are aproximativ 117 companii membre, considera ca majorarea fiscalitatii nu ar fi dus la echilibrarea deficitului bugetar.

"Evolutia economiei in primele trei luni ale acestui an a fost inca sub semnele recesiunii. De aceea, cresterea veniturilor ca masura de echilibrare a bugetului este foarte greu de estimat, iar o crestere a fiscalitatii in acest moment ar avea sanse minime sa aduca venituri suplimentare la bugetul statului. CIS crede ca rezultate mai bune ar putea fi inregistrate prin aplicarea unor masuri pentru stimularea contribuabililor care au un grad ridicat de conformare fiscala, pe de o parte, si inasprirea sanctiunilor pentru neplata si evaziune, pe de alta parte", a declarat presedintele organizatiei, Shachar Shaine. In viziunea AmCham, modernizarea legislatiei fiscale si flexibilizarea relatiilor de munca sunt printre masurile ce trebuie implementate cu prioritate in tara noastra, atat in vederea redresarii economice, cat si pentru asigurarea unui mediu investitional favorabil.

Totodata, reprezentantii CIS apreciaza ca reducerea cheltuielilor cu personalul, in paralel cu cresterea eficientei serviciilor prestate de institutiile statului sunt o masura cu impact direct si imediat in restabilirea echilibrului intre veniturile si cheltuielile bugetare.

Acestia considera ca rezultate imediate pot fi obtinute prin alocarea cu prioritate a resurselor financiare, din disponibilul existent, catre anumite categorii de cheltuieli, in primul rand catre investitii si in special in infrastructura.

"Acum, o data in plus, trebuie dovedita capacitatea administratiei de a stabili strategia pe termen scurt si mediu pentru prioritatile sale si mai ales pentru a gasi in cel mai scurt timp parghiile necesare relansarii economice", a conchis Shaine.