SAR: Eximbank a incalcat legea prin cumpararea de stiri editoriale la posturi TV

Ziarul Financiar 14.05.2010

Societatea Academica din Romania (SAR) sustine ca Eximbank a incalcat legea cumparand "stiri editoriale" de la sapte posturi de televiziune, dovada in acest sens fiind un contract cu o agentie de publicitate furnizat ONG-ului chiar de banca, in urma unui proces pierdut de aceasta, informeaza Mediafax Business.

"Problema importanta si de fond este ca acest contract incalca legea prin cumpararea «stiri editoriale» la sapte televiziuni. Aceasta in conditiile in care Legea 504/2002 (Legea audiovizualului) prevede ca toate «Comunicarile comerciale audiovizuale cu continut comercial mascat sunt interzise» si ca «se interzice sponsorizarea unui serviciu de programe in integralitatea sa, precum si a programelor de stiri, de analize si dezbatere pe teme politice si/sau economice de actualitate»", sustin reprezentantii SAR intr-un comunicat de presa de joi.

Organizatia a dat publicitatii, cu aceasta ocazie, un contract incheiat intre Eximbank si o agentie de publicitate care, pentru suma de 289.030 de euro plus TVA, respectiv 343.945,7 euro, se obliga sa asigure transmiterea de "stiri editoriale" pe sapte posturi de televiziune - Antena 1, Antena 3, Money Channel, Realitatea TV, OTV, TVR si B1TV - si publicarea de stiri in "primele zece site-uri financiar bancare". Prin acelasi contract, banca urma sa primeasca expunere si pe crawl-urile unora dintre posturile de televiziune care difuzau si stirile.

Contractul a fost, initial, secretizat de reprezentantii Eximbank, insa, dupa ce SAR a castigat un proces deschis chiar pe aceasta tema, oficialii bancii s-au vazut nevoiti sa-l dea publicitatii.

Trei dintre posturile de televiziune carora Eximbank le-a platit, prin agentia de publicitate Real Prompt Solutions, aparitii editoriale si difuzari pe crawl au fost chiar amendate anul trecut de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru "publicitate mascata". Astfel, in 23 iulie, CNA a decis sa amendeze cu cate 5.000 de lei posturile Antena 3, Realitatea TV si OTV, dupa ce acestea au difuzat pe crawl-urile proprii publicitate nemarcata la produse ale bancii Eximbank. Cititi mai multe despre achizitiile Eximbank pe www.mediafax.biz.