Mergeti cu bicicleta? BM va arata topul celor mai prietenoase orase pentru biciclisti

Ziarul Financiar 14.05.2010

Andrei are 25 de ani si lucreaza de trei ani intr-o multinationala din cartierul bucurestean Pipera. Pe langa faptul ca petrece zilnic noua ore la birou, drumul de acasa pana la serviciu ii consuma inca doua ceasuri, dus-intors. Satul de inghesuiala de la orele de varf din autobuz si metrou, de timpul pierdut in trafic si de banii cheltuiti pe bilete, Andrei s-a gandit sa isi cumpere in vara anului trecut o bicicleta.

In prima zi cand a aparut pe bicicleta, nu toata lumea l-a privit cu ochi buni: "Initial colegii radeau de mine, dar acum nu mai sunt vazut la fel. Se impa-manteneste ideea ca nu e neaparat non-conformism, ci doar un mijloc obisnuit de transport", remarca Andrei.

Cu pretul combustibilului crescand de la o zi la alta si un mediu inconjurator tot mai poluat, bicicleta se impune in peisajul marilor orase. Cel mai prietenos oras pentru biciclisti este considerat Amsterdamul, unde aproape 40% din deplasari se fac cu bicicleta iar in Copenhaga procentul urca la 32%. Doar un exemplu despre ce inseamna aceasta 'prietenie': in Amsterdam se afla in constructie o parcare uriasa pentru biciclete, chiar langa gara centrala.

Cititi mai multe si vedeti care este clasamentul celor mai prietenoase orase pentru biciclisti pe www.businessmagazin.ro.