LA Times: Romanii nu pot face filme proaste. Ori nu e in ADN-ul lor, ori e ilegal la ei acasa

Ziarul Financiar 15.05.2010

Valul puternic al productiilor cinematografice din Romania continua si anul acesta cu "Marti, dupa Craciun", al lui Radu Muntean, confirmand talentul unei generatii de cineasti care se pare ca "nu pot face filme proaste, probabil pentru ca e ilegal", scrie cotidianul american Los Angeles Times, intr-o recenzie a peliculei prezentata la Cannes.

In ultimii patru ani, cineastii din estul Europei au luat cu asalt festivalul de la Cannes, eclipsand productii din tari mult mai bine cotate, cum sunt SUA sau chiar tara gazda a festivalului. A inceput cu "Moartea domnului Lazarescu", in 2006, apoi"4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu un Palme d'Or, urmate de "Politist Adjectiv" si "Povestiri din Epoca de Aur". Anul acesta "Marti, dupa Craciun" - o drama despre infidelitati, regizata de Radu Muntean - "ne-a dat pe spate", scrie ziarul american. Filmul lui Muntean este remarcabil iar realizarea lui este aproape de perfectiune. Surprinde subtilitatile vietii moderne pe cat de convingator se poate face pe ecranul unui cinematograf.

"Romanii nu pot face un film prost. E ca si cum ar fi ilegal in tara lor. Sau cel putin nu e in ADN-ul lor", puncteaza Los Angeles Times.