„Romania are prioritate pe lista noastra pentru investitii”, spune executivul grupului turc Arcelik, proprietarul Arctic

Autor: Alexandru Anghel 16.05.2010

Grupul turc Arcelik, al treilea producator european de electronice si electrocasnice cu afaceri de 3,1 miliarde de euro in 2009, care detine Arctic Gaesti, ar putea realiza noi investitii in Romania in urmatorii ani prin construirea de noi facilitati de productie, chiar daca in prezent consumul de bunuri de folosinta indelungata este redus.

"In Turcia avem deja capacitati de productie foarte mari. Romania se dezvolta si este atractiva pentru investitii viitoare. Este important unde te extinzi insa. Cand vorbesc de extindere, vorbesc de capacitati noi, pentru viitor, iar dupa vizita de la Arctic cred ca Romania este pe lista de prioritati in privinta investitiilor viitoare", a spus Levent Cakiroglu, presedintele si CEO Arcelik.

Arcelik a preluat in 2002, de la BERD si Groupe Societe Generale, producatorul de aparate frigorifice Arctic, Gaesti care avea in acel moment o productie anuala de 400.000 de unitati. In ultimii opt ani compania turca a realizat investitii totale de 50 de milioane de euro in fabrica de frigidere, capacitatea de productie ajungand in 2010 la 1,5 milioane de unitati anual.

"Arctic este una dintre companiile din grup unde am realizat investitii importante si am obtinut si rezultate", a adaugat Cakiroglu.

In intervalul 2002 - 2008 Arctic a inregistrat un profit net cumulat de 65 de milioane de euro, rata medie a profitabilitatii mentinandu-se la circa 6%. Producatorul din Gaesti contribuie in prezent cu 6% la businessul grupului din Turcia, in timp ce efectivul de peste 2.200 de angajati reprezinta 13% din salariatii Arcelik.

In sectorul productiei de electronice si electrocasnice din Europa in cursul anului trecut au avut loc restructurari, chiar si Electrolux, unul dintre cei mai importanti producatori, inchizand unele fabrici in Suedia, Italia sau Rusia. Electrolux detine o fabrica de aragazuri in Romania.

Productia Arctic a ajuns la finalul anului trecut la 1,1 milioane de frigidere, din care 835.000 de unitati au fost exportate, cu 5% mai mult fata de anul anterior.

"Nu este important pentru mine sa gandesc pe termen scurt (in conditiile actuale ale pietei - n.red.). Evaluam situatia atat pentru fabrici, cat si pentru vanzari pe termen lung. Pe scurt, ne vom concentra pe dezvoltarea Arctic si vom continua investitiile atata timp cat avem la dispozitie aici conditiile necesare", a spus presedintele Arcelik.

Ultima investitie importanta in fabrica de la Gaesti a fost in construirea liniei de congelatoare orizontale, fiind singura fabrica din cele 11 unitati ale grupului care construieste acest produs. In urma cu trei ani Romania a fost analizata pentru o investitie privind o fabrica de masini de spalat, dar Arcelik a decis sa realizeze investitia in Rusia, unde mai produce si frigidere.

In cursul anului trecut Arctic a comercializat in Romania circa 265.000 de aparate frigorifice si 300.000 de aparate electronice si electrocasnice din alte categorii. Potrivit statisticilor companiei de cercetare de piata GfK, segmentul electrocasnicelor mari, unde Arctic realizeaza cea mai mare parte a vanzarilor, a scazut cu 37% in 2009, la 334 milioane de euro, iar in primele trei luni din 2010 tendinta de scadere a continuat, cu un ritm redus, respectiv de 13%. Afacerile companiei s-au comprimat cu aproape 20% in 2009, la 186 milioane de euro.

Arcelik face parte din grupul industrial Koc, cu afaceri in domeniul energetic, auto, bunuri de folosinta indelungata sau finante, care a inregistrat venituri totale de 28,9 miliarde de dolari in cursul anului trecut si un profit net de aproape un miliard de dolari.