S-a gasit vinovatul pentru caderea de 10% a Dow Jones

Autor: Andreea Neferu 16.05.2010

Misteriosul vanzator care a provocat caderea bursei americane in urma cu o saptamana si jumatate nu a fost un fond de investitii sau un program de tranzactionare de inalta frecventa, ci compania americana de administrare a averii Waddell & Reed Financial, potrivit unui document intern al Bursei de Marfuri din Chicago obtinut de agentia de presa Thomson Reuters.

Waddell a vandut pe 6 mai un numar mare de contracte e-mini (contracte futures tranzactionate electronic) pe durata celor 20 de minute in care bursa americana s-a prabusit, reducandu-si capitalizarea cu aproape 1.000 mld. dolari.

E-mini sunt cele mai lichide contracte futures din lume, oferindu-le detinatorilor expunere pe indicele Standard & Poor's 500.

Autoritatile de reglementare si reprezentantii bursei si-au indreptat rapid atentia catre vanzarea de catre Waddell a 75.000 de astfel de contracte e-mini, despre care documentul obtinut de Reuters spune ca "au aparut, in mod superficial, ca o activitate anormala".

Waddell & Reed Financial administreaza active de peste 74 mld. dolari.

Gary Gensler, presedintele Comisiei americane pentru tranzactii futures, declarase la inceputul saptamanii trecute ca a identificat o singura tranzactie responsabila pentru aproximativ 9% din volumul de contracte e-mini inregistrat in perioada de vanzare masiva, din ziua in care bursa s-a prabusit necontrolat.

Documentul arata ca printre traderii activi in momentul in care bursa s-a prabusit subit se numara si Gooldman Sachs, JP Morgan Chase, Citadel, Jump Trading si Interactive Brokers.

Bursa de la New York s-a prabusit cu 9% in cateva minute din sedinta de tranzactionare de pe 6 mai, cel mai plauzibil "vinovat" fiind o eroare informatica.