Astra Asigurari a facut profit de 1,2 mil. euro in T1

Autor: Angela Placinta 16.05.2010

Astra, companie de asigurari controlata de omul de afaceri Dan Adamescu (desen), a inregistrat in primul trimestru un profit net de 4,85 mil. lei (circa 1,2 mil. euro), in crestere cu 12% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate la Bursa.

Compania a raportat pentru primele trei luni subscrieri totale de 330 mil. lei (80 mil. euro), cu 66% peste nivelul din primul trimestru din 2009. Pe segmentul de asigurari generale primele brute subscrise au urcat cu 65%, pana la 327,1 mil. lei, in timp ce pe asigurari de viata cresterea a fost de 86%, pana la 3,7 mil. lei. Astra a trecut pe pri mul loc in piata asigu rarilor in primul trimestru, dupa ce in 2009 a ocupat a patra pozitie in clasament. Compania lui Adamescu a devansat astfel liderul pietei, Allianz-Tiriac, care a trecut pe locul doi, in timp ce Omniasig a coborat de pe locul doi pe trei. Primul trimestru nu este insa intotdeauna reprezentativ: anul trecut si Omniasig a urcat de pe pozitia a doua pe primul loc, dar la sfarsitul anului Allianz-Tiriac era lider.

Astra este listata la Bursa de Valori Bucuresti, insa lichiditatea companiei este foarte redusa. La ultimul pret de tranzactionare, de 1,4 lei/titlu, capitalizarea bursiera a asiguratorului se ridica la 25 mil. euro. In ultimul an nu au avut loc tranzactii cu actiuni Astra.

Omul de afaceri Dan Adamescu detine 70% din actiuni, iar grupul austriac Uniqa are un pachet de 27%.