Soarta reducerii salariilor bugetarilor si pensiilor se decide astazi. La ce compromis vor ajunge patronatele si sindicatele cu Guvernul?

Autor: Claudia Medrega 17.05.2010

Consiliul Economic si Social, format din reprezentanti ai Guvernului, patronatelor si sindicatelor, discuta astazi in plen scrisoarea de intentie catre FMI, documentul urmand sa fie aprobat in Executiv numai in cazul primirii unui aviz favorabil.



Autoritatile au convenit cu FMI reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Daca scrisoarea nu primeste avizul CES, autoritatile va trebui sa renegocieze cu FMI masurile pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar, solutiile ramase fiind majorarea taxelor sau un mix intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor, in proportii mai reduse.

Seful statului a decis impreuna cu primul-ministru ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul Consiliul Economic si Social.

Avizul favorabil al CES necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern, iar pentru a fi luata o decizie este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

Plenul CES a fost convocat initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pentru luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care au dorit sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate.

Deja unii sindicalisti au inceput sa lanseze amenintari ca daca Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu FMI, vor continua protestele si se va ajunge si la greva generala.

Ce vor sindicatele

Sindicatele vor ca reducerea de 25% sa fie facuta nu pe salariile bugetarilor, ci pe fondul de salarii la nivelul fiecarui ordonator de credite, prin diminuarea unor sporuri si stimulente, inclusiv cu zile de concediu fara plata si disponibilizari.

Potrivit presedintelui "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este neconstitutionala, intrucat incalca legea contractelor colective de munca. Astfel, taierea salariilor poate fi realizata prin acordul partilor, nu prin lege.

O alta sugestie a sindicalistilor este inghetarea pensiilor si, ca alternativa la diminuarea acestora, sa se introduca o noua grila de impozitare progresiva, in trei trepte de venituri. Astfel, pana in 1.500 de lei, pana in 3.000 lei si peste 4.500-5.000 de lei impozitarea sa creasca progresiv de la 10-15% la 40-45%, nu la 60%.

Pe de alta parte, Alianta Confederatiilor Patronale sustine ca va aviza favorabil in CES scrisoarea catre FMI doar daca Guvernul va accepta un set de masuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei. Alianta solicita restructurarea societatilor cu capital majoritar de stat.

Solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie, conform sefului statului.

Solicitarile sindicatelor si patronatelor mai vizeaza masuri de reducere a evaziunii fiscale si de taiere a fondului de achizitii.

La ce masuri s-a mai gandit Guvernul

Daca taiem costurile, poate evitam intrarea in incapacitate de plata

Programul de reducere a cheltuielilor negociat cu FMI poate fi un loz castigator pentru evitarea intrarii Romaniei in incapacitate de plata, desi este costisitor pentru anumite categorii sociale si va conduce la prelungirea recesiunii si in 2010, potrivit fostului ministru de Finante Daniel Daianu. "In opinia mea, un asemenea program face ca Romania, cu probabilitate insemnata, sa ramana in recesiune si in 2010, pentru ca nu vad care sunt pistoanele. Consumul va fi afectat, investitiile vor fi afectate. E un program de austeritate", a declarat Daianu la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a explicat ca singura "forta motrice" care poate lucra impotriva prociclicitatii politicilor economice sunt fondurile europene. Potrivit fostului ministru de finante, in comparatie cu Grecia, Romania are un avantaj foarte mare in flexibilitatea cursului de schimb, dar si la nivelul datoriei publice aflata inca la un nivel sustenabil, care "nu te striveste".