Frigul si industria chimica au priit afacerilor Romgaz: plus 22% la trei luni

Autor: Roxana Petrescu 16.05.2010

Romgaz Medias, una dintre cele mai valoroase companii aflate in portofoliul statului, a inregistrat in primele trei luni ale anului o crestere de peste 22% a afacerilor pe fondul unor vanzari in volume de gaze mai mari cu 17%.

Astfel, in primele trei luni ale anului, compania a raportat o cifra de afaceri de 1,162 miliarde de lei (282,5 milioane de euro), cu 22,1% mai mari fata de perioada similara a anului trecut, inregistrand in perioada analizata un profit net de 203,7 milioane de lei (49,5 milioane de euro), cu 2,3% mai mic fata de cel din primul trimestru din 2009.

"Inregistrarea unei cifre de afaceri mai mari se datoreaza faptului ca s-a livrat o cantitate de gaze naturale din productia interna mai mare decat cea livrata in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul este mai mic din cauza faptului ca s-au inregistrat cheltuieli nedeductibile mai mari", explica reprezentantii Romgaz.

In prima parte a anului s-au inregistrat temperaturi extrem de scazute, ceea ce a dus la cresterea semnificativa a consumului de gaze naturale, dar cea mai mare parte a cresterii poate fi explicata prin facilitatea acordata de stat marilor consumatori intreruptibili (acei consumatori care accepta reducerea consumului, pana la oprire, in scopul aprovizionarii consumatorilor casnici in anumite situatii - n. red.), cu accent pe industria producatoare de ingrasaminte chimice, care au posibilitatea ca pana in octombrie sa se alimenteze exclusiv cu gaze din productia interna.

De obicei, toti consumatorii din Romania sunt alimentati cu un cos de gaze care include atat gaze produse intern, cat si gaze importate, gaze care sunt de doua ori mai scumpe fata de cele extrase de Petrom si de Romgaz. Gandita ca o masura anticriza, alimentarea marilor consumatori numai cu gaze din productia interna a intrat in vigoare anul trecut si va continua pana in octombrie anul acesta.

De altfel, Romgaz este principalul furnizor de gaze naturale pentru cei mai importanti consumatori din industria chimica, respectiv Interagro, grup condus de omul de afaceri Ioan Niculae, Azomures si GHCL Upsom. Potrivit datelor Romgaz, anul trecut o treime din tot ce a produs compania a fost vanduta numai acestor trei mari consumatori.

Compania, care este strategica pe plan local asigurand circa jumatate din productia interna de gaze si fiind implicata in mai multe proiecte de dezvoltare alaturi de gigantul rus Gazprom, ar putea fi listata anul viitor, Ministerul Economiei, actionarul majoritar, stabilindu-si un termen de 9 luni pentru finalizarea procedurilor in vederea listarii la Bursa a unui pachet de 10-15% din Romgaz. Potrivit calculelor ZF, Romgaz este evaluata la 2,7 miliarde de euro.