Bancile vor da ANAF date despre conturile si casetele de valori ale datornicilor. Cum comentati?

Autor: Mediafax 16.05.2010

Institutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Agentiei Nationale de Administrare Fiscala date privind rulajele si soldurile conturilor deschise si sa informeze daca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informatii care vor fi utilizate de ANAF pentru recuperarea datoriilor.

Obligatia institutiilor de credit de a furniza astfel de date catre ANAF este inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale.

"Institutiile de credit au obligatia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa comunice toate rulajele si soldurile conturilor deschise la acestea, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori. Solicitarea se face pentru fiecare titular in parte. Informatiile astfel obtinute vor fi utilizate doar in scopul indeplinirii atributiilor specifice ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", se arata in proiect.

Ordonanta introduce astfel o noua prevedere in textul actual al Codului de procedura fiscala. Codul prevede in prezent ca bancile sunt obligate sa comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, forma juridica pe care acestia o au si domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea este efectuata bilunar, cu referire la conturile deschise sau inchise in perioada anterioara acesteia, si este adresata Ministerului Finantelor.

"Masura se practica si in alte tari. Insa in privinta implementarii practice ar trebui sa se tina cont si de considerente de eficienta. Ar putea sa apara doua consecinte. Pe de-o parte, reticenta oamenilor de a mai tine banii in conturi la banca sau in casete de valori. Este o chestiune de confort. In plus, cei care au avut ceva de ascuns deja si-au transmis banii in paradisuri fiscale, in Elvetia sau in alte tari unde se pastreaza secretul bancar", a declarat Emilian Duca, partener la BDO Tax.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu FMI releva ca Executivul s-a angajat sa acorde ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii, inclusiv prin drept de acces la evidentele bancare.

"In mod deosebit, vom amenda Codul fiscal si Codul de procedura fiscala in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, dupa notificarea corespunzatoare si ulterior parcurgerii procesului cuvenit, pentru a permite astfel stabilirea corespunzatoare a venitului", se arata in scrisoare.