Ancuta, Sibex: Vom avea doua IPO-uri in maxim trei luni de zile

Autor: Adrian Cojocar 17.05.2010

Conducerea bursei din Sibiu spune ca pe piata spot a operatorului, lansata in primavara acestui an, se vor realiza in urmatoarele luni doua oferte publice initiale de listare, iar planurile de a aduce cel putin cinci companii pe piata in 2010 ramane in picioare.

"Cred ca vom reusi sa ne tinem de promisiune si sa realizam 5-10 listari pe Bursa de la Sibiu in acest an. Doua IPO-uri urmeaza sa le facem in maximum trei luni de zile. Este foarte greu de adus emitenti noi pentru ca Bursa are o imagine foarte proasta in momentul de fata si este identificata cu o piata de smecherasi, iar oamenii se tem de procese din partea minoritarilor, fapt ce-i descurajeaza si ii demoralizeaza", a spus Teodor Ancuta, presedintele si directorul general al Bursei din Sibiu (Sibex).

Daca se vor realiza, acestea vor fi primele listari de companii realizate pe o bursa romaneasca de la listarea Teraplast la BVB in urma cu doi ani.

Ancuta a mai spus ca un alt impediment in atragerea de emitenti il reprezinta asteptarile mari din partea antreprenorilor romani cu privire la pretul din ofertele de listare. La Sibex intentiona sa se listeze anul acesta si Adeplast Oradea, detinut de Marcel Barbut printr-o listare dubla la Varsovia si Sibiu insa, potrivit reprezentantilor Sibex, omul de afaceri ar fi dat inapoi cand a auzit pretul care i se ofera in urma listarii.

Conducerea Sibex a mai anuntat ca SIF Muntenia (SIF4) a trimis recent o adresa pentru a i se permite sa-si listeze actiunile pe piata de la Sibiu.

Totodata, o firma de pe piata RASDAQ, Balanta Sibiu (BALT), cu o capitalizare de peste 2 mil. euro, si-a transferat recent actiunile la Depozitarul Sibex in vederea transferului companiei pe aceasta piata. Proprietarul grupului sibian Concefa, Horatiu Cercel, spunea recent ca ia in calcul transferul actiunilor Concefa Sibiu (COFI) de pe RASDAQ pe piata din Sibiu.

Sibex a inaugurat de curand un nou sediu in Bucuresti situat pe bulevardul Magheru din centrul Capitalei pentru care a cheltuit in total circa 180.000 de euro. Operatorul vrea sa aduca la Bucuresti specialisti ai celor mai mari doi market-makeri de la bursa din Frankfurt pentru a instrui brokerii romani in aceste operatiuni.

Potrivit conducerii operatorului, sediul este necesar si implementarii politicii de marketing din acest an, pentru care Sibex are un buget de 100.000 de euro.

Teodor Ancuta a mai spus ca sunt multi brokeri pe piata locala care nu cunosc cum functioneaza piata de la Sibiu si din aceasta cauza investitorii sunt reticenti sa tranzactioneze pe aceasta piata. Sibex a testat recent prima serie de 66 de brokeri din cei 150 de agenti ai intermedierilor locali care tranzactioneaza la Sibiu si in urma testului niciun broker nu a reusit sa-si ia atestatul la categoria A, care implica cunostinte solide despre piata.

Sibex a lansat de curand contractele futures pe aur denominate in dolari, contractele futures pe actiunile Sibex (SBX) si urmeaza sa introduca in curand optiuni pe actiunile Sibex.