Nilas, BT Securities: Fondurile straine au fortat o iesire de pe BVB

Autor: Vlad Anastasiu 17.05.2010

Bursa locala a trecut in sedinta de ieri pe pierdere, principalii indici bursieri coborand sub nivelul din decembrie 2009. Cea mai mare corectie dintre indicatori a fost consemnata de indicele BET-FI, care a coborat cu 7,9% fata de cotatia de vineri si cu 2,3% fata de ultima cotatie din decembrie 2009. Indicele a marcat scaderi chiar si de peste 10% intra-day, cea mai mare scadere la aceasta cotatie fiind inregistrata de titlurile SIF Oltenia. Valoarea transferurilor pe piata de actiuni a depasit 11,6 mil. euro, in timp ce intreg rulajul pentru sedinta de ieri s-a ridicat la 13,7 mil. euro, restul tranzactiilor fiind desfasurate pe piata de obligatiuni si piata futures.

"Am asistat la o iesire masiva de capital de pe piata. Tinand cont de lichiditatea foarte mare, cu mult peste media zilnica obisnuita pentru BVB, cu siguranta este vorba despre un fond strain de investitii care a fortat iesirea de pe piata locala. Din cauza dimensiunii reduse a pietei locale, am vazut aceasta miscare pe indici", a explicat Rares Nilas, directorul executiv al societatii de intermediere BT Securities.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare, de peste 9,5%, actiunile coborand la pretul de 1,42 lei/unitate. In top au urmat corectiile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 8,3%, SIF Moldova (SIF2), de aproape 8% si SIF Muntenia (SIF4), care au coborat cu 6,8%. Cea mai mica corectie la aceasta categorie a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 6,3% fata de cotatia de vineri.

"Este greu de apreciat un singur factor care a generat aceasta iesire masiva. Este mai degraba vorba despre un cumul de factori, atat interni, dar mai ales internationali. De altfel, cred ca peste 60% din ceea ce se intampla pe piata locala este determinat de contextul international", a mai spus Nilas.

Titlurile bancare au inregistrat, de asemenea, scaderi puternice in sedinta de ieri, actiunile BRB si Banca Transilvania (TLV) coborand cu 4,3% si respectiv 6,3% fata de referinta. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut 9,3% fata de cotatia de vineri, coborand la pretul de 0,262 lei/unitate.

"Corectia a fost amplificata si de pierderile pietelor externe inregistrate spre inchidere in sedinta de vineri", a spus Rares Nilas.

13 titluri au inregistrat ieri scaderi de peste 10%, cele mai mari pierderi, de peste 14%, fiind inregistrate de actiunile Comcm Constanta (CMCM), Boromir (SPCU), Carbochim (CBC) si Petrol Exportimport (PEI).

"Ne asteptam la o corectie a pietei ceva mai lenta. Nu cred ca se astepta cineva la o corectie atat de dura, in conditiile in care pietele europene evoluau astazi (ieri - n.a.) usor in urcare. Pe piata locala, deja discutam de pierdere la nivelul indicilor", a continuat Nilas.

Indicele bursier paneuropean Eurostoxx 50 inregistra ieri o apreciere de 1,2%, cea mai mare crestere din regiune fiind consemnata insa de indicatorul german DAX, de 1,5% fata de cotatia de vineri. Bursa americana deschidea in scadere ieri.

"Este foarte greu de apreciat modul in care va evolua piata in perioada urmatoare, sa spui care este tendinta pietei locale. Ma astept la o revenire in sedinta de maine (azi - n. a.), dar nu cred ca va compensa corectia", a incheiat Nilas.

De urmarit astazi