Delta ACM ’93 a ajuns la investitii de 50 de milioane de euro, jumatate fiind in productie

Autor: Catalin Lupoaie 17.05.2010

Compania Delta ACM '93, unul dintre cei mai mari constructori de drumuri de pe piata, a ajuns la investitii de 50 de milioane de euro, circa jumatate fiind in unitati de productie de materiale de constructii, dupa ce a decis sa consolideze businessul, care se afla in scadere incepand cu 2007.



Florea Diaconu, 50 de ani, proprietarul companiei, sustine ca din cauza cresterii puternice a businessului a investit abia in 2004 in constructia primei statii de asfalt proprii, desi firma a fost infiintata in 1993, pana atunci compania cumparand asfalt de la alti producatori.

"Toate investitiile pe care le-am facut au fost din necesitate. Daca gaseam furnizori seriosi si nu aveam probleme de calitate, nu mai investeam in productia de materiale de constructii", explica Diaconu.

Delta a alocat 25 mil. euro in dezvoltarea unei baze in Ilfov in ultimii patru ani si intentioneaza continuarea investitiilor. Compania detine utilaje si unitati de productie de beton, asfalt, emulsii, bitum modificat sau prefabricate. In plus compania mai are o baza de productie de 12 hectare in Popesti-Leordeni, in care a inceput in luna aprilie sa construiasca locuinte din prefabricate.

Diaconu afirma ca businessul pe care il conduce se afla intr-un proces de consolidare, dupa ce si-a dublat anual cifra de afaceri pana in 2007, perioada in care "compania era o armata care cucerea noi contracte".

Delta ACM '93 a atins cel mai inalt nivel al businessului in 2007, cand cifra de afaceri a ajuns la 156 mil. euro, mai mult decat dubla fata de cea din 2006, iar ulterior businessul a luat-o pe o panta descendenta. Compania a ajuns in 2009 la o cifra de afaceri de circa 84 mil. euro, nivel estimat si pentru anul acesta.

"Ne-am dublat cifra de afaceri in fiecare an si am privit doar spre crestere, insa din 2007 am inceput sa facem investitii in productie si sa ne axam pe consolidarea businessului. Eram ca o armata care cucerea si nu putea sa se administreze. Niciodata n-am visat sa ajungem la nivelul asta, este de zece ori mai mult ce-am realizat", spune Diaconu, care nu a dorit sa fie fotografiat si care acorda foarte rar interviuri. Pentru ca nu putea participa la proiectele de constructie de autostrazi si reabilitari de drumuri nationale, Delta ACM '93 a speculat sectorul investitiilor urbane de infrastructura, in principal in sectorul 3 din Capitala.

"Proiectele din mediul urban au fost o nisa pe care am speculat-o foarte bine, pentru ca in caietele de sarcini nu era ceruta o experienta foarte mare si o cifra de afaceri ridicata. Lucrarile mici din zona urbana nu au fost interesante pentru constructorii mari straini, care s-au indreptat catre reabilitarea de drumuri nationale", explica Diaconu.

Compania a fost implicata in anii trecuti in refacerea pasajului Muncii (34 mil. lei), refacerea pasajului Obor (35 mil. lei), realizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (74 mil. lei), reabilitarea drumurilor urbane - pachetul 5 (36 mil. lei) si a castigat mai multe contracte de reabilitarea a infrastructurii stradale in sectorul 3. In plus, Delta ACM '93 a reabilitat pasajul de la Universitate, contract in valoare de 6 mil. euro.

Pregateste terenul pentru noi domenii

Diaconu, care a lucrat inainte de '89 la Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Utilaje si Piese de Schimb, din cadrul Ministerului Lemnului si al Materialelor de Constructii, are planuri de investitii si in alte sectoare, in afara industriei constructiilor cum ar fi cel al bioenergiei si al echipamentelor industriale. "Ma intereseaza investitii si in alte sectoare cum ar fi bioenergia sau dezvoltari tehnologice, echipamente industriale. Vrem sa incepem anul viitor o fabrica de echipamente industriale, insa decizia o vom lua daca ne revenim financiar, pentru ca terenul il avem deja", spune Diaconu.

Investitia in prima etapa se va ridica la 4 mil. euro, suma care cuprinde constructia fabricii si achizitii de echipamente pentru linii de sablare si debitare mecanica, fara a oferi alte detalii.

"Nu sunt lucruri iesite din comun, stim exact ce vrem sa facem. Sunt anumite echipamente industriale care completeaza productia marilor furnizori".

Delta ACM '93 a fost fondata in 1993 sub numele de Delta Transport si furniza initial utilaje pentru constructii. Compania are in prezent 1.500 de angajati, dintre care 200 sunt in unitatile de productie de materiale de constructii.