OCDE lauda Romania. Care este explicatia?

Autor: Adriana Rosoga 17.05.2010

Romania are un cadru legislativ pentru investitii straine transparent si nediscriminatoriu si un program bine dezvoltat de monitorizare fiscala, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care analizeaza situatia economica a zece tari din Europa de Est. Oamenii de afaceri si autoritatile locale spun insa ca studiul este prea optimist.

"Rezultatele studiului se datoreaza si pasivitatii mediului de afaceri, iar a pune Romania in comparatie cu aceste state este un proces riscant. Este riscant pentru ca se foloseste un limbaj diplomatic, care trebuie descifrat, pentru ca altfel se transmite un mesaj gresit publicului", a precizat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Studiului Indicele Reformei de Investitii (IRI) 2010 al OCDE realizeaza o evaluare a politicilor si institutiilor implicate direct in mediul investitional din: Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia.

Potrivit raportului, Romania se numara printre economiile din regiunea analizata in care accesul la finantare pentru firme este cel mai dezvoltat.

"Reforme au fost adoptate sub toate aspectele legate de accesul la finantare. Serviciile de leasing, factoring, programe de garantare si de capital de risc sunt mai bine dezvoltate decat in majoritatea economiilor din Europa de Sud-Est", arata datele raportului. Irinel Cristu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, sustine insa ca desi piata serviciilor financiare este dezvoltata in Romania, accesul la finantare al firmelor este extrem de dificil. "O problema majora in incercarea firmelor de a obtine credite este garantia. Este nevoie de un sprijin puternic al instrumentelor de garantare si de o capitalizare a acestora."

In ceea ce priveste concluzia potrivit careia "Romania are un program bine dezvoltat de monitorizare fiscala, care sustine un model agregat pentru prognoza veniturilor fiscale", Florin Pogonaru spune ca "este nepotrivit sa spui ca Romania are un sistem fiscal modern si predictibil in contextul actual. Ceea ce avem de dezbatut in perioada urmatoare in Romania e filosofia fiscala."

Raportul mai arata ca Romania a primit cea mai buna evaluare din Europa de Sud-Est privind indicatorii politicilor capitalului uman. Comentand acest aspect, Florin Pogonaru a precizat ca Romania "are o piata a muncii anchilozata, in ciuda eforturilor facute pentru reforma si desi capitalul uman este inca ieftin, acesta trebuie pus in relatie cu costul capitalului si accesul greu la finantare."

Investitiile straine scad

Anul acesta, investitiile straine directe (ISD) se vor situa sub nivelul de 4,89 mld. euro cat s-a inregistrat in 2009, spun reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini, citati de Mediafax. In primele trei luni ale anului, potrivit datelor furnizate de BNR, ISD-urile au scazut de aproape doua ori, la 754 mil. lei, fata de perioada similara a anului trecut.