Guvernul nu are de ales: trebuie sa taie cheltuielile in pofida amenintarilor cu greva

Autor: Doina Anghel 17.05.2010

Guvernul lui Emil Boc trebuie sa decida daca va modifica scrisoarea de intentie cu FMI prin care se angajeaza sa taie pensiile si salariile sau daca o va adopta in forma actuala riscand declansarea grevei generale, dupa ce Consiliul Economic si Social, structura consultativa din care fac parte membrii guvernului, sindicatele si patronatele, nu a ajuns ieri la un compromis privind reducerea cheltuielilor statului.

Sindicatele si patronatele au cerut Guvernului sa redacteze o noua scrisoare pentru Fondul Monetar International, in care sa fie incluse mai multe propuneri, printre care anularea concedierilor la institutiile de stat de unde s-au dat deja oameni afara si renuntarea la reducerea pensiilor.

Ministrul finantelor, Sebastian Vla descu, a spus ieri in plenul CES ca scrisoarea catre FMI ar trebui trimisa saptamana viitoare, pentru a primi cea de-a cincea transa din imprumut la sfarsitul lunii iunie.

"Sunt sanse ca FMI sa se intoarca in Romania, pentru a relua discutiile. Fondul Monetar a spus ca, daca exista propuneri sustenabile, sunt de acord sa revina si sa promoveze noul text, pentru a reveni la pacea sociala", a spus Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, la finalul discutiilor de la CES.

"Trebuie recurs la o schimbare de politici fiscale, ceea ce inseamna o baza de impozitare mai larga. Nu putem accepta pensiile scazute sau desfiintarea pilonului doi. Noi am cerut inghetarea contributiilor pentru pilonul doi", a spus Hossu. Sindicatele au amenintat cu declansarea grevei generale, daca Guvernul nu va fi de acord cu modificarea scrisorii.

Nici patronatele nu au stat alaturi de guvern, nefiind de acord cu reducerea pensiilor cu 15%, alaturi de taierea salariilor cu 25%, propuse de Guvern ca alternativa la majorarea taxelor.

"Patronatele si sindicatele inteleg situatia foarte grea in care se afla Romania si vor o solutie comuna, care sa fie acceptata de FMI. Nimeni nu a negat parametrii financiari din scrisoare, ci a negat detaliile, anume ca trebuie sa se reduca cheltuielile bugetare nejustificate, dar asta nu in seamna reducerea salariilor cu 25%. Am cerut o strategie de relansare a economiei, care acum nu exista", a spus Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903.

In timpul sedintei, ministrul fi nan telor Sebastian Vladescu s-a contrat cu Varujan Vosganian, fostul ministru liberal al finantelor care a propus reducerea cheltuielilor de achizitii cu 25% in loc de reducerea salariilor si concedieri. Ministrul in functie sustine ca propunerea este nesustenabila, pentru ca astfel Sanatatea si Educatia nu ar mai avea bani pentru cheltuielile curente.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti.

Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.