Guvernul Boc are o "armata" de 300 de secretari de stat, fiecare cu sofer, secretara si consilieri. Cum comentati?

Autori: Doina Anghel , Cristina Roşca 18.05.2010

In goana dupa reducerea cheltuielilor, Guvernul s-a impotmolit in "taierea" pensiilor si salariilor si se face ca nu-i vede pe secretarii de stat din ministere care sunt platiti cu cel putin 1.000 de euro pe luna.



In Romania sunt cel putin 300 de secretari de stat, daca sunt adunati pe cei angajati cu aceasta titulatura la ministere, la cabinetul primului-ministru, pe sefii de agentii si pe consilierii de stat de la Administratia Prezi­dentiala. Toti acestia din urma au rang de scretar de stat chiar daca nu sunt in ministere. Doar pentru salariile secretarilor de stat, statul plateste anual 3 milioane de euro, in conditiile in care numarul acestora, dar si a angajatilor din subordinea lor, ar fi trebuit injumatatit de la inceputul anului, dupa cum s-a angajat seful Guvernului Emil Boc.

Fiecare bugetar cu rang de secretar de stat are un salariu de 4.489 de lei (peste 1.000 de euro), la care se adauga sporurile. Un calcul sumar arata ca statul cheltuieste anual minim 3 mil. euro doar pentru salariile acestei categorii bugetare, in conditiile in care sumele alocate pentru aparatul propriu al fiecarui secretar de stat pot fi de zece ori mai mare. Si asta pentru ca fiecare dintre secretarii de stat are secretara, sofer, consilieri, fond de protocol, fond de deplasari, diurna, masina de serviciu, cheltuieli care se adauga la salariul propriu-zis.

Desi vorbesc insistent despre reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, membrii Guvernului evita sa-si dea afara din secunzi si ignora mediul de afaceri care arata insistent cu degetul spre structura supradimensionata a aparatului de stat. "In mod cert disponibilizarile trebuie sa inceapa din aparatul central. Inca de anul trecut am spus ca aparatul central trebuie redus la jumatate. Nu stiu daca aceste disponibilizari vor fi suficiente astfel incat sa garanteze ca nu mai sunt necesare reducerile de salarii si pensii, insa toate cifrele arata ca incarcarea bugetara este in administratia centrala. Sper ca se va actiona in directia restructurarii aparatului central, pentru ca suntem intr-o cursa contra cronometru si pierdem credibilitate. Romania are nevoie dramatica de finantare si incredere", sustine Doru Lionachescu, partener la Capital Partners. Numarul secretarilor de stat a crescut in ultimele luni, desi premierul Emil Boc sustinea la inceputul anului ca numarul lor va fi limitat la cate doi pe fiecare minister.

Alexandru Nazare, fost europarlamentar PDL, a fost angajat la Ministerul de Finante in luna martie si nu are nici macar studii economice, fiind absolvent de SNSPA. El este al patrulea secretar de stat din acest minister, dupa Bogdan Dragoi, Gheorghe Gherghina, Gratiela Iordache. La Ministerul de Interne sunt 5 secretari de stat, la Justitie si Transporturi cate cinci.

Datele statistice ara ta ca in ultimii sase ani, cheltuielile cu salariile in administratie aproape s-au triplat ajungand de la 17.612 mil. lei in 2004 la 46.609 milioane in 2009.

Reducerea cheltuielilor din administratie este principalul angajament al guvernului Emil Boc de la instalarea la Palatul Victoriei. In aproape un an si jumatate nu s-a facut inca nimic, desi ministrii au promis taierea salariilor "nesimtite" de mii de euro a sefilor de regii si companii de stat, a sporurilor si a privilegiilor.

ZF propune: Audieri publice unde birocratii sa dea explicatii despre achizitii

Cheltuielile publice au crescut vazand cu ochii in ultimii ani, ducand deficitul bugetar la peste 8% din PIB in timpul crizei financiare care a trimis Romania in recesiune. Romanii nu stiu pe ce se duc banii de la bugetul de stat, ei fiind insa cei care trebuie sa plateasca facturile. Un exemplu in acest sens il constituie contractele de achizitii publice - cu o piata evaluata la 12 mld. euro - ce sunt tinute departe de ochii opiniei publice. ZF propune ca birocratii sa vina sa isi justifice bugetele achizitii in cadrul unor audieri publice si sa renunte la cheltuielile inutile. Modelul a fost deja implementat in Japonia, unde noul guvern incearca sa reduca datoria publica a statului, ajunsa la 200% din PIB (5.000 mld. dolari), dupa multi ani de cheltuieli exuberante. Audierile din Japonia sunt transmise live pe internet. "Vrem ca publicul sa vada cum sunt cheltuiti banii lor din taxe si impozite", a spus Yukio Edano, ministrul responsabil cu reforma administrativa, citat de The New York Times. In cadrul unei audieri, Organizatia Nationala pentru Agricultura si Cercetare in domeniul Alimentar, finantata de la stat, a anuntat ca a cheltuit anul trecut 130 mil. yeni (1,3 mil. euro) pentru a realiza o sala de cinema 3D utilizata pentru a prezenta imagini despre viata rurala. Cinematograful inchis publicului a fost considerat ridicol de autoritatile care au cerut vanzarea acestuia pentru a se recupera o parte a costurilor. In Romania, rapoartele unor institutii importante precum BNR, CNVM, Curtea de Conturi trec de Parlament fara ca nicio informatie despre achizitii sau salarii sa fie divulgata senatorilor si deputatilor. Cristina Rosca