Strainii darama Bursa: SIF-urile au mai pierdut 8%

Autori: Andrei Chirileasa , Vlad Anastasiu 17.05.2010

Presiunea vanzatorilor s-a amplificati ieri pe Bursa de la Bucuresti ducand preturile actiunilor puternic in jos, desi pietele externe aveau o evolutie calma si s-au mentinut aproape intreaga zi pe plus.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, a inchis cu o scadere de 7,9% si a trecut pe minus fata de inceputul anului, iar pe parcursul sedintei scaderile au atins chiar si 10%. Indicele BET a pierdut, de asemenea, peste 6,7%, iar tranzactiile au sarit din nou de 10 milioane de euro.

"La modul in care arata piata, cu un rulaj de peste 13 milioane de euro, cu siguranta este vorba despre un fond strain de investitii care a fortat iesirea de pe piata locala. La o iesire de 4-5 milioane de euro, intr-o piata lipsita de lichiditate precum piata locala s-a simtit imediat, fapt pentru care am si inregistrat aceste cotatii la nivelul indicilor", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.

In prim-plan s-au aflat din nou actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 9,5% pe fondul unor tranzactii de 4,75 mil. euro. In topul scaderilor s-au aflat si actiunile Transgaz si Transelectrica, desi profilul lor defensiv ar fi trebuit sa le fereasca de corectii de 9% cum au fost cele de ieri.

Dupa scaderea de ieri, indicele BET-FI a coborat sub media valorilor sale din ultimele 200 de sedinte, ceea ce reprezinta un puternic semnal de vanzare pentru investitorii care folosesc analiza tehnica.