Cat costa deschiderea unui cabinet stomatologic

Autori: Andreea Neferu , Cristina Rosca 19.05.2010

Un cabinet stomatologic necesita permanent investitii noi in aparatura si tehnologie moderna. Intreprinzatorii care au deschis un cabinet stomatologic au pornit cu un angajat si o investitie initiala de 10.000 de euro si au ajuns in timp sa se extinda prin deschiderea de noi cabinete.



Cabinetul stomatologic Craciun din Bucuresti a fost infiintat de catre mediul dentist Gabriel Craciun in anul 2004. La momentul deschiderii cabinetului, el avea 36 de ani, dar si o experienta de noua ani in domeniu, dupa ce absolvise Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina "Carol Davila" in 1995. Dupa ce s-a specializat in cadrul Clinicii de Stomatologie a Spitalului Colentina, a devenit medic specialist in stomatologie generala, iar examenul de competenta in implantologie l-a sustinut in cadrul Clinicii de Implantologie a Spitalului Militar Central.

"Aveam 36 de ani, nu aveam pregatire de om de afaceri, insa lucram ca medic dentist de noua ani", spune Craciun cu privire la inceputurile afacerii sale. Investitia initiala in cabinetul stomatologic s-a ridicat la circa 20.000 de euro, dintre care 15.000 de euro au reprezentat costul sediului, in timp ce restul de 5.000 de euro s-au indreptat catre cheltuieli cu aparatura si consumabilele necesare pentru activitatea de inceput a cabinetului. Banii necesari investitiei initiale au fost obtinuti prin intermediul unor imprumuturi de la prieteni, marturiseste Craciun. Afacerea a inceput cu un singur angajat. "Eu eram singurul angajat, dar in prezent suntem patru angajati", spune medicul dentist.

Cabinetul ofera toate tipurile de servicii stomatologice, mai putin ortodontie (indreptarea si corectarea pozitiei dintilor).

Astfel, gama de servicii este reprezentata de terapie odontala (tratarea cariilor prin plombe), implantologie, lucrari protetice (imbracarea dintilor cariati cu coroane), dar si servicii stomatologice de profilaxie, igiena si albire.

Implanturile dentare, cele mai cautate

Cele mai solicitate servicii de catre clienti sunt insa implanturile dentare, reprezentate de un surub care inlocuieste radacina unui dinte absent. In general, tarifele cabinetului variaza intre 100 si 3.500 de lei (25 - 850 de euro).

"Profitul meu - strict personal - in 2009 a fost in jur de 30.000 de euro (123.800 de lei - n. red.). Nu estimez nimic pentru anul acesta, pentru ca e criza si ma gandesc sa suspend activitatea SRL-ului si sa continui ca Persoana Fizica Autorizata (PFA). Prea multe taxe - niciun beneficiu", spune Gabriel Craciun. In ceea ce priveste planurile de viitor, medicul dentist considera ca afacerea este buna si vrea sa o dezvolte in continuare prin cumpararea unui sediu nou si amenajarea acestuia la standarde cat mai moderne.

De asemenea, Gabriel Craciun vrea sa-si mareasca personalul prin noi angajari sau prin intermediul unor colaboratori platiti la procent. Totodata, el vrea sa adapteze preturile astfel incat acestea sa fie cat mai accesibile, insa concentrate pe piata externa si nu foarte scazute. In vederea realizarii acestor planuri, medicul dentist Craciun marturiseste ca poarta discutii cu doua banci pentru obtinerea unui credit.

A ajuns la doua cabinete in trei ani

Clinica stomatologica Orizont Dental Clinic a fost fondata in 2006 de Dana Alexandra Cutopal, medic stomatolog, si de Liviu Cutopal, inginer.

In prezent Orizont Dental Clinic are doua locatii unde sunt tratate problemele si urgentele stomatologice.

"Initial, in 2006, am demarat afacerea cu un singur cabinet, insa in noiembrie 2009 l-am deschis si pe cel de-al doilea, unde am introdus serviciul de urgente stomatologice, cu program de functionare 24 de ore din 24, 7 zile din 7", marturisesc cei doi fondatori.

"Urgentele stomatologice sunt solutionate la sediul din Drumul Taberei - Orizont, iar tratamentul poate fi continuat in acelasi loc sau in sediul din zona Unirii".

Pentru a pune bazele acestei companii au fost necesari 25.000 de euro, suma utilizata pentru achizitia unui unit (scaun dentar), a echipamentului de sterilizare, a instrumentarului si pentru amenajarea spatiului, care era inchiriat.

Un an mai tarziu au fost realizate noi investitii. "Am cumparat un al doilea unit pentru prima locatie si un spatiu pentru un nou cabinet. Suma totala necesara pentru achizitia spatiului, amenajarea si dotarea cabinetului s-a ridicat la 160.000 de euro", povesteste ea.

Motivele pentru care cei doi fondatori au ales o afacere in acest domeniu au fost studiile si experienta in domeniu ale unuia dintre ei.

"Deschiderea acestui cabinet nu a fost practic o alegere, ci un curs firesc al lucrurilor, ca rezultat al cunostintelor acumulate in domeniu. La momentul deschiderii primei locatii aveam trei ani de experienta", spune Dana Alexandra Cutopal, medic specialist stomatologie generala.

La deschiderea afacerii in 2006, clinica avea un singur angajat, insa in prezent la Orizont Dental Clinic lucreaza sase medici. Clinica mai colaboreaza si cu alti medici, chirurgi sau ortodonti, potrivit fondatorilor. Serviciile puse la dispozitia clientilor sunt variate, de la profilaxie si estetica dentara la terapie, tratamente protetice, tratamente chirurgicale, implantologie si ortodontie.

"Cele mai solicitate servicii sunt cele de urgenta, precum terapie, chirurgie si protetica", afirma Liviu Cutopal.

Investitii permanente

Preturile serviciilor difera in functie de complexitatea lor, insa consultatia este gratuita. Preturile incep de la 5 lei (circa 1,2 euro) pentru o cimentare provizorie si pot ajunge la 2.150 de euro pentru un aparat dentar fix incognito.

Afacerile clinicii stomatologice s-au dezvolatat atat ca numar de cabinete si angajati, cat si ca cifra de afaceri. Aceasta a fost de 80.000 de lei (19.000 de euro) in 2009 si potrivit celor doi oameni de afaceri, in acest an va creste cu 50%, pana la 120.000 de lei (29.000 de euro).

In ceea ce priveste planurile de viitor, Liviu Cutopal spune ca urmeaza sa faca noi investitii in achizitia unui microscop dentar si a unui aparat de radiografie dentara.

Cabinet Stomatologic Craciun:

Orizont Dental Clinic: