Topul celor mai mari 50 de companii farmaceutice din Romania

Autor: Ioana David 18.05.2010

Cele mai mari 50 de companii farmaceutice din Romania au rulat anul trecut afaceri de 1,79 mld. euro, adica 1,5% din PIB, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim.



Acestea au avut vanzari mai mici cu circa 2% (in euro) comparativ cu rezultatele din 2008, iar cumulat au generat aproape 94% din intreaga piata. Topul este condus de compania Sanofi-Aventis, care a fost propulsata in fruntea clasamentului de achizitia Zentiva si care are afaceri de peste 190 mil. euro, in timp ce compania aflata pe locul 50, Mundipharma, ruleaza circa 3 mil. euro.

Analiza topului arata ca cele mai bune rezultate au fost inregistrate de americanii de la Amgen care au avut un plus de 52%, in timp ce la polul opus cele mai mari scaderi au fost ale Stada si Labormed.

Cresteri de conjunctura

Dan Vasile, directorul general al producatorului Biofarm, este de parere ca astfel de cresteri au fost determinate de o conjunctura, nefiind specifice pietei locale pana acum.

"Modificarile la nivel de compensare si programe au ridicat aceste cresteri", spune Dan Vasile pentru ZF.

Anul trecut, Ministerul Sanatatii a decis trecerea de la prescriptia pe brand la prescriptia pe denumirea comuna internationala (DCI), s-au modificat de asemenea listele de medicamente gratuite si compensate, adica au intrat noi produse, iar preturile au fost reasezate, astfel ca analiza topului arata ca firmele mari cu portofolii de medicamente scumpe au avut de castigat. In total, 21 de companii farmaceutice au avut cresteri, trei au stagnat, iar restul de 26 de companii au fost pe un trend descendent. In ceea ce priveste diferenta extrem de mare intre vanzarile primului respectiv ultimului clasat din top, Vasile spune ca este normala.

"Este si presiunea importului, existand zone (arii terapeutice - n.red.) in care s-a crescut foarte mult. Romania este o piata foarte apetisanta pentru medicamente originale (care vin exclusiv din import - n. red.), iar tendinta este sa se mearga mai mult pe aceasta zona", a completat Vasile.

O piata fragmentata

Primele 20 de companii controleaza aproape 80% din vanzari, comparativ cu 70% cu un an in urma, insa in industrie exista o puternica tendinta de concentrare. Daca pana in 2009, primele 20 de companii aveau in jur de 70%, incepand cu 2010, top 20 se apropie de 80%.

Schimbarile care au aparut in ultimii ani in industrie au fost determinate in principal de fuziunile si achizitiile internationale, care au avut ecou si in Romania, si mai putin de portofoliul de produse.

In total, tranzactiile internationale au determinat patru schimbari in top zece, in vreme ce deal-ul de pe piata locala dintre Ozone si LaborMed a urcat cele doua companii in top 20.

Seful Biofarm nu crede ca vor mai fi schimbari notabile in perioada urmatoare in topul celor mai mari jucatori din industrie.

"In ultima perioada, presiunile foarte mari au fost pe producatorii locali sa taie preturile. S-ar putea ca pe fondul cresterii originalelor sa vedem ca firmele romanesti se duc la vale", adauga Dan Vasile. Pe langa ritmul de crestere al unor companii, anul 2009 a adus in industrie si un record in ceea ce priveste schimbarile la nivel de top management.

13 companii farmaceutice si-au schimbat seful anul trecut, intr-o perioada in care actionarii au marit presiunea pentru obtinerea de rezultate, iar piata nu a mai avut cresterile de altadata. "S-au cam asezat lucrurile pe piata farmaceutica. Nu sunt vremuri pentru o tranzactie", a mai spus Vasile.

Daca cele mai bune rezultate le-au avut importatorii, fabricile romanesti de medicamente au terminat cu vanzari slabe. Cei mai mari noua producatori locali de medicamente au inregistrat scaderi importante ale vanzarilor de pe piata locala anul trecut, procentele ajungand in unele cazuri si la 20%.

Topul celor mai vandute medicamente

Cele mai vandute 50 de medicamente de pe piata locala, top in care domina medicamentele pentru inima si pentru cancer, este condus de Neorecormon (folosit in insuficienta renala si pentru cancer) si Pegasys (pentru hepatita), liderii ultimilor trei ani, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

Majoritatea medicamentelor din top 50 sunt produse care se elibereaza cu prescriptie ale gigantilor internationali. Fabricile romanesti au putine medicamente in acest clasament. Dintre companiile internationale, cea mai buna pozitie o are Roche, cu patru produse in top zece.

Piata farmaceutica s-a ridicat anul trecut la 1,9 mld. euro, de patru ori mai mult comparativ cu nivelul din 2000.

Top cresteri in 2009

Top scaderi in 2009

Primii zece jucatori:

Sursa: Cegedim