Mai ramane Banca Transilvania un jucator cu capital majoritar romanesc?

Autor: Liviu Chiru 18.05.2010

Banca Transilvania se apropie de un moment de rascruce, cumpana in actionariatul sau putand sa incline in favoarea investitorilor straini daca cipriotii de la Bank of Cyprus isi vor duce la capat intentia anuntata de a-si majora detinerea la 20%, ceea ce ar inseamna sfarsitul epocii in care capitalul privat romanesc este reprezentat la varful sistemului bancar.



Astfel, grupurile financiare straine ar ajunge sa controleze noua din cele mai mari zece banci locale, capitalul romanesc fiind prezent doar prin CEC Bank, care este insa detinuta de stat.

Daca la inceputul anilor 2000 atragerea investitorilor straini a fost esentiala pentru a asigura transferul de know-how, dar si pentru a asigura finantare, criza financiara din 2008 a aratat ca, la limita, grupurile internationale ajung sa restranga drastic finantarea pentru subsidiarele straine, preferand sa se concentreze pe pietele de origine. Ramase fara finantare, firmele s-au sufocat, iar economia romaneasca a inregistrat in 2009 una dintre cele mai puternice contractii din Uniunea Europeana, de 7,1%.

"Au fost mai multe initiative locale, dar pentru a face o banca ai nevoie de doua lucruri: finantare si expertiza. Romania nu are finantare locala, suntem inca o tara saraca, cu un grad de economisire scazut. Bancile intermediaza bani de la cei care economisesc la cei care consuma, dar aici lipseste prima parte a ecuatiei", spune Florin Ilie, seful departamentului Piete de Capital la ING Bank.

Intr-o situatie similara se afla si Carpatica, o banca de talie medie controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care ar putea sa treaca anul acesta sub actionariat strain, in conditiile in care se confrunta cu necesitati importante de capitalizare. Potrivit unor surse din piata, maghiarii de la OTP discuta cu Carabulea preluarea unui pachet de 70% din actiuni. OTP este fostul CEC al statului maghiar, banca fiind privatizata in 1995. Desi dupa privatizare a trecut sub controlul investitorilor straini, OTP a reusit sa-si pastreze management maghiar si chiar a devenit dupa anii 2000 un jucator important la nivel regional.

Florin Ilie spune ca Banca Transilvania are acum o capitalizare buna si lichiditati suficiente, astfel ca nu sunt vizibile presiuni de atragere a unui investitor strategic.

Mai mult, actualul context de piata, in care bancile straine au devenit mult mai prudente in creditare, deschide noi oportunitati pentru BT, cum ar fi segmentul de corporate, unde banca nu putea sa concureze in trecut datorita costurilor mai mari de finantare.

"Ideal ar fi sa avem banci locale cat mai multe si mai solide. Se dovedeste insa ca nu suntem in stare sa avem banci locale private de anvergura, cand atingem un prag al competentei si profesionalismului atragem strainii. Cred totusi ca daca pe termen mediu, la orizontul a doi-trei ani, BT nu devine parte a unui grup strain, pe termen mai lung, de 10 ani, poate ramane o banca romaneasca", mai spune Ilie.

In prezent, investitorii romani controleaza 51,27% din actiuni, potrivit datelor disponibile pe site-ul bancii, in timp ce strainii au 48,73%. De altfel, cel mai mare actionar individual al bancii este BERD, cu un pachet de aproape 15% din actiuni. Din decembrie anul trecut Bank of Cyprus (BoC) a devenit actionar semnificativ, ajungand sa detina 9,99% din actiuni. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si unul dintre membrii grupului de la Cluj care a fondat banca in 1994, controleaza un pachet de aproape 5%.

Ciorcila a aratat la inceputul saptamanii ca cipriotii nu au notificat intentia de majorare a participatiei, iar o astfel de miscare ar trebui avizata si de Adunarea Generala a Actionarilor bancii, astfel ca este "prematur" pentru a discuta pe aceas ta tema.

La sfarsitul anului trecut, cand au achizitionat pachetul de 9,99% din actiunile BT, cipriotii explicau intrarea in actionariatul bancii ca o investitie financiara pe termen lung.

Sucursala locala a cipriotilor are o prezenta modesta pe plan local, cu un sold al creditelor de pana in 700 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Cipriotii au 11 unitati teritoriale pe plan local, iar operatiunile din Romania le-au adus anul trecut un profit net de 9 milioane de euro.

Banca Transilvania a incheiat anul trecut cu active de 4,6 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 5,9% si locului opt in ierarhia bancilor. Profitul net a fost insa de numai 15 milioane de euro, in scadere cu 85% fata de castigul record din 2008, de 108 mil. euro, in conditiile in care expunerea bancii preponderent pe firmele mici si mijlocii a facut-o sa simta din plin problemele din economie. Cheltuielile cu provizioanele pentru acoperirea pierderilor din creditele nerecuperate au fost de 125 mil. euro.

Grupul Bank of Cyprus avea la sfarsitul anului trecut credite in sold de 26,5 mld. euro si a facut un profit de 313 milioane de euro.