Varful neperformantelor nu a fost in 2009, ci urmeaza in 2010

Autor: Razvan Voican 18.05.2010

Prelungirea recesiunii, restructurarea tarzie a sectorului bugetar prin taieri de salarii si concedieri si expirarea promotiilor de dobanda la credite ipotecare acordate in 2008 ar putea aduce anul acesta un nou varf al creditelor neperformante. Ponderea acestora ar putea urca la 17-20% din portofoliile de credite ale bancilor, potrivit celor mai recente estimari de pe piata.

Chiar daca unii bancheri estimau ca provizioanele nu mai cresc cu mult anul acesta, se acumuleaza indicii contrare. Mai mult, costurile cu provizioanele devin si mai greu de suportat atat timp cat bancile nu reusesc sa genereze business nou, fiind prinse intr-un cerc vicios: nu reiau creditarea pentru ca se tem de pierderi, nu reduc dobanzile prea mult pentru ca au de acoperit costurile cu creditele neperformante si considera ca si clientii noi trebuie sa suporte eventualele defaulturi ale clientilor mai vechi.

In martie, provizioanele constituite de bancheri pentru acoperirea pierderilor din nerambursarea creditelor au urcat cu 4,7%, pana la un nou varf de aproape 4,1 mld. euro, in conditiile in care a continuat deteriorarea portofoliilor, in special in zona companiilor. Multe firme au ajuns realmente la fundul sacului din cauza ca economia nu a repornit nici in trimestrul I.

Creditele cu intarzieri mai vechi de 90 de zile, clasificate de bancheri ca "pierdere", au facut inca un salt in martie, urcand cu 5,7%, pana la aproape 6,3 mld. euro.

In aceste conditii, ponderea neperformantelor in totalul creditelor acordate de banci in sectorul nefinanciar a urcat la 13,4%, fata de 12,8% in luna precedenta. Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, spune ca numarul executarilor de garantii (imobile sau terenuri) este foarte mic pentru contextul actual de scadere puternica a economiei, ceea ce ridica cel putin semne de intrebare. Amanarea executarilor, care ar aduce o lichidizare a activelor, chiar daca presupune si acceptarea pierderilor, face ca apetitul bancherilor pentru finantarea de noi proiecte sa fie limitat. Dincolo de perspectiva taierii salariilor si a concedierilor din sectorul bugetar, anul acesta aduce si riscuri mari provocate de epuizarea perioadelor cu dobanda promotionala la multe credite ipotecare acordate de banci in 2007 - 2008 - anii de crestere exploziva a creditarii.

De la dobanzi de 5,75 - 6% pe an, clientii ajung dintr-odata sa plateasca 7 - 8%. Acest fenomen a fost resimtit inca de anul trecut de multi clienti care aveau credite de consum sau chiar si credite ipotecare cu dobanzi promotionale reduse pentru perioade mai scurte. In plus, in multe cazuri salariile din care trebuie platite noile dobanzi marite sunt mai mici decat cele de la momentul contractarii creditelor, cand economia "duduia".

In aceste conditii, Banca Nationala ia in calcul pentru acest an un risc semnificativ de crestere a ratei creditelor neperformante din cauza "resetarii" dobanzilor la finantari vandute la promotie.

Creditele cu dobanda promotionala au luat amploare in 2008, cand bancherii se luptau sa castige cota de piata si astfel ponderea creditelor ipotecare cu clauze promotionale in totalul creditelor nou acordate populatiei a ajuns la peste 50%, potrivit Raportului de stabilitate al BNR pe 2009. Anul trecut, procentul a coborat la 30%. Bancile nu au riscat sa inghete nivelul dobanzii pe o perioada mai lunga de cinci ani. Ca volum, creditele promotionale reprezinta aproximativ 30% din stocul total al creditelor ipotecare acordate populatiei, care se apropie de 6 miliarde de euro.