Razboiul cu evazionistii face primele victime in Grecia: un secretar de stat a demisionat

Autor: Andreea Neferu 18.05.2010

Secretarul de stat din Ministerul elen al Culturii si Turismului, Angela Gerekou, si-a dat demisia, dupa ce campania fara precedent a autoritatilor de la Atena pentru eradicarea evaziunii fiscale a scos la iveala faptul ca sotul lui Gerekou datoreaza statului circa 5,5 milioane de euro, scrie Bloomberg.

"Angela Gerekou si-a prezentat demisia din motive de sensibilitate, dar si pentru a evita ca aceasta chestiune sa afecteze actualul guvern", a declarat un purtator de cuvant al Cabinetului de la Atena. Gerekou a declarat ca nu are nicio legatura cu problemele de evaziune fiscala ale sotului sau, insa prim-ministrul elen George Papandreou i-a acceptat cererea de demisie, a mai spus purtatorul de cuvant.

Cu putin timp inainte ca Gerekou sa faca acest gest, Ministerul de Finante anuntase ca Tolis Voskopoulos, un cantaret si fost star de cinema si in acelasi timp sotul lui Gerekou, are datorii de mai multe milioane de euro la Fiscul elen. Totodata, Ministerul de Finante a dat asigurari ca activele din sectorul imobiliar ale lui Voskopoulos au fost "inghetate", urmand sa fie demarata o ancheta cu privire la cazul de evaziune fiscala.

Demisia lui Gerekou nu este o premiera pentru echipa guvernamentala condusa de Papandreou, care s-a instalat la Atena in octombrie anul trecut.

Si Dinos Ravlias, ministrul adjunct de interne, a demisionat in decembrie dupa ce in presa au aparut informatii privind implicarea ministerului sau intr-o serie de transferuri de personal politienesc si militar.

Autoritatile elene sunt din ce in ce mai indarjite si, ca parte a unor mai ample eforturi de eradicare a coruptiei si a evaziunii fiscale, au lansat o campanie fara precedent, prin care vor sa publice o lista a rusinii cu numele politicienilor, celebritatilor si ale tuturor celorlalte personalitati pe care populatia le considera a fi o elita corupta care a contribuit la acumularea de datorii uriase de catre tara, prin evitarea platii taxelor si impozitelor.

Inca de la sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul de Finante a facut publica o lista cu 57 de medici despre care se crede ca au inselat Fiscul, inclusiv prin faptul ca nu au eliberat chitante pacientilor pe care i-au tratat. 12 dintre acesti medici au raportat venituri cumulate de circa 12 milioane de euro in intervalul 2001-2008, insa in acelasi timp au avut depozitata in conturile bancare o suma de peste doua ori mai mare, scrie The New York Times.

Expertii estimeaza ca guvernul de la Atena pierde anual circa 30 mld. dolari (24,7 mld. euro) din cauza evaziunii fiscale, suma ce ar putea fi folosita pentru a rezolva problema datoriilor cu care se confrunta statul sud-mediteranean.