Piata merge mai rau decat ne asteptam, spune un bancher de top

Autor: Razvan Voican 18.05.2010

"Lucrurile merg destul de rau in piata, mai rau decat ne asteptam. Inteleg de la clienti ca brusc in luna mai vanzarile au scazut foarte mult. Deteriorarea previziunilor la nivel macroeconomic pentru anul acesta, de la crestere la stagnare sau chiar recesiune, s-a rostogolit in piata, neincrederea fiind amplificata de ultimele anunturi privind restruc turarile in sectorul de stat", afirma un bancher din liga bancilor mari.

El spune ca "in niciun caz" nu se mai asteapta la o revenire a afacerilor anul acesta, ci spera la o stabilizare.

"Orice fel de masuri s-ar lua, este foarte important sa fie adoptate cat mai repede si sa inceapa implementarea pentru a insufla un dram de incredere ca lucrurile merg intr-o directie buna."

In aceste conditii, el anticipeaza o "vara fierbinte", mai ales daca nu se va face nimic pana la urma din masurile de reforma discutate.

Bancherul considera ca este mare nevoie de solidaritate pe scena politica in acest moment, pentru ca nimeni nu poate pretinde in mod cinstit ca daca ar veni la putere, ar avea alte solutii miraculoase.

Cat priveste piata creditului, el admite ca dobanzile de circa 10% la lei nu pot fi considerate "mici". "Aceasta nu este o dobanda care sa stimuleze creditarea si te face sa te uiti tot la euro, unde costul este mai mic. Cum poti sustine o dobanda de 10% cand ai venituri in scadere?"

Pe de alta parte, nu crede ca banca centrala are spatiu de manevra pentru a reduce si mai mult dobanzile la lei si a incuraja creditarea in moneda nationala.

"BNR facut si asa foarte mult, iar pentru a fi generata incredere pe piata este nevoie de proiecte nationale care sa miste productia, cererea, care sa miste atragerea de fonduri europene."

Dobanda-cheie la lei a ajuns la 6,25% pe an. Unii analisti estimeaza ca luna viitoare ar putea veni inca o decizie de scadere, pana la 6%, insa presiunile inflationiste generate de intarirea dolarului - reflectata in scumpirea rapida a carburantilor - , precum si slabirea leului in raport cu euro din cauza tensiunilor legate de criza datoriilor Greciei ar putea opri tendinta de relaxare a politicii monetare.

Bancherul citat afirma ca cel mai rau fapt in acest moment este impredictibilitatea, de care este cel mai greu sa te aperi.