Medicamentele scumpe au ridicat piata farmaceutica cu 17% in trimestrul I

Autor: Ioana David 18.05.2010

Piata farmaceutica locala a trecut pragul de jumatate de miliard de euro in primul trimestru al acestui an ajungand la 569 mil. euro, cu 22% (17,6% in lei) mai mult comparativ cu intervalul similar din 2009, potrivit datelor companiei de analiza si cercetare Cegedim Romania.

Tendinta de aprecierea era asteptata, insa a depasit si cele mai optimiste asteptari ale jucatorilor. Evolutia a fost sustinuta in principal de medicamente scumpe promovate de producatorii, si mai atractive pentru vanzare in detrimentul produselor ieftine, lucrul relevat si de faptul ca in volum piata a avut o evolutie aproape constanta. Un al doilea factor care a determinat avansul puternic a fost reprezentat de asteptarile de crestere a pretului, astfel ca distribuitorii si farmaciile si-au facut stocuri de medicamente din martie.

Aceste medicamente au ajuns insa la consumatorul final dupa 1 aprilie, data la care medicamentele s-au scumpit cu 6% in medie. "Ianuarie si februarie au mers mai slab, dar impactul anuntului de cresteri a preturilor a determinat o tendinta de stocare pe intregul lant de aprovizionare", a spus Petru Craiun, directorul general al Cegedim Romania.

Daca pe segmentul produselor cu prescriptie strategia companiilor s-a concentrat pe portofolii scumpe, la nivelul OTC-urilor (medicamentele fara reteta) a fost un mix intre aceasta si majorari de preturi.

Piata de OTC-uri, estimata la 85,1 mil. euro in primele trei luni, a crescut cu 9,6% in euro (5,7% in lei), in timp ce in volum declinul este de 7,3%. "La Biofarm nu am crescut preturile in ultimul an, insa au fost companii care au facut acest lucru. Probabil ca au sesizat ca piata poate duce. Mie nu mi se pare insa sanatos", a spus Dan Vasile, directorul general al Biofarm, campanie cu o pozitie solida pe segmentul fara prescriptie. Intrebat de ZF daca aceasta crestere a fost operata si pentru ca pretul produselor cu prescriptie este plafonat, Vasile a spus ca "poate sa fie si asta".

Dupa primul trimestru, Cegedim si-a majorat prognoza pentru intregul an de la stagnare la un plus de 2,5%. In aceste conditii, in urmatoarea perioada a anului piata de medicamente ar putea consemna un recul.

Producatorii locali exporta de 100 mil. euro

Fabricile romanesti de medicamente, destul de slab reprezentate in top 20 jucatori din industrie, au avut anul trecut exporturi de circa 100 mil. euro, conform estimarilor lui Dragos Damian, CEO al Terapia Ranbaxy si vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Acest nivel reprezinta numai un procent mic comparativ cu valoarea totala a medicamentelor exportate de aproape 500 mil. dolari (360 mil. euro), care includ si exporturile paralele (produse de import care sunt scoase de distribuitori din tara si revandute in alte state cu preturi mai mari decat in Romania).

Damian a mai estimat ca printre producatori s-au facut circa 500 de disponibilizari din cauza climatului advers.

El a precizat ca Terapia Ranbaxy a renuntat la cei mai multi oameni, aproape 100. Damian a mai spus ca producatorii farma au investit circa 2 mld. euro in intervalul 2005-2008 pe piata farma atat in achizitii, cat si in cresterea capacitatii de productie, transfer tehnologic si altele.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca exista un potential de exporturi de circa 300 mil. euro pentru o companie "care nu se pot materializa din cauza preturilor".

El nu a dorit sa precizeze numele acestei companii, dar GSK a anuntat anul trecut ca are in vedere exporturi pentru o asemenea suma.