Dezvoltatorul Cortina Residence a intrat in faliment cu datorii de 33 mil. euro. Cat mai valoreaza proiectul?

Autor: Cristi Moga 18.05.2010

Cel mai mare faliment al unui bloc de locuinte din Capitala a fost pronuntat la inceputul lunii mai de catre Tribunalul Municipiului Bucuresti, care a dispus intrarea in faliment a firmei Cefin Real Estate Alpha, dezvoltatorul proiectului Cortina Residence din zona Baneasa.



Un bloc de 13 etaje cu 271 de apartamente trebuia sa fie ridicat pe strada Horia Macelariu, in spatele hotelului Phoenicia. Parcarea subterana si primele etaje au fost ridicate, dar de aproape un an lucrarile au fost oprite. In luna ianuarie firma dezvoltatoare a intrat in procedura de insolventa, desi avea peste 100 de apartamente precontractate, iar la doar patru luni tribunalul a decis intrarea in faliment.

"Decizia este una definitiva si probabil va deveni irevocabila deoarece raportul administratorului judiciar a fost aprobat in adunarea creditorilor, iar dezvoltatorul din pacate nu poate veni cu alta solutie decat falimentul. Urmatorii pasi sunt evaluarea de catre o firma specializata a activelor si valorificarea ulterioara a acestora", a declarat pentru ZF Geanina Oancea, senior manager al firmei BDO, lichidatorul judiciar desemnat.

Proiectul, derulat pe un teren de 7.500 de metri patrati, urma sa aiba o suprafata construita de 55.000 de metri patrati si era evaluat la 46 de milioane de euro. Apartamentele aveau preturi de 2.500 de euro/mp plus TVA, in timp ce locurile de parcare costau 20.000 de euro plus TVA.

Acum, consultantii imobiliari apreciaza ca pretul apartamentelor, daca ar fi finalizate, s-ar ridica la circa 1.200-1.300 de euro/mp, astfel ca cel mai probabil vanzarea proiectului in faza actuala nu va acoperi toate creantele firmei intrate in faliment, care se ridica la 33 de milioane de euro.

Cine sunt cei mai mari creditori

"Creditorii majoritari si garantati, cu o pondere de peste 50% din masa credala de 33 de milioane de euro, sunt bancile Volksbank si Investkredit. Apoi, sunt o serie de creante bugetare, dar foarte mici, dupa care creditorii chirografari (fara garantii - n.r.), firmele si promitentii cumparatori. Pana in prezent au facut cereri de inscriere la masa credala mai mult de 50 de promitenti cumparatori, printre care se afla si firme care au facut antecontracte pentru mai multe locuinte", a mai spus reprezentantul BDO. Cele doua banci au deschis in aprilie 2007 o linie de credit de 37,7 milioane de euro pentru Cefin Real Estate Alpha, imprumut pentru care au fost garantate activele companiei.

O parte dintre clientii proiectului si-au prelungit recent termenele contractuale pentru livrarea apartamentelor pana la sfarsitul acestui an, astfel ca nu se pot inscrie deocamdata la masa credala decat daca ar denunta contractele. Din acest motiv nu se cunoaste deocamdata valoarea totala a avansurilor acordate de catre cumparatori.

"Cefin Holding, actionarul minoritar al acestui proiect, cu o participatie de 25%, nu este in pozitia de a opri derularea procedurii de lichidare", a declarat pentru ZF Stefano Albarosa, CEO si actionar al grupului italian Cefin.

Partenerul Cefin pentru acest proiect este fondul american de investitii Heitman, ai carui reprezentanti nu au oferit niciun fel de informatii despre acest subiect pana la inchiderea editiei.

"De la oprirea lucrarilor de constructie, in august 2009, Cefin incearca sa gaseasca solutii alternative pentru a finaliza proiectul, in interesul cumparatorilor de apartamente. Actualele conditii de piata fac aceste incercari mai lungi si mai dificile", a mai spus Albarosa.

Tinand cont de faptul ca la semnarea antecontractelor avansul solicitat cumparatorilor era de 10% sau 20% din pretul apartamentelor, sumele incasate de la clienti de catre dezvoltatori ar putea depasi cinci milioane de euro, luand in calcul ca cea mai ieftina locuinta - o garsoniera de 76 de metri patrati - costa 169.000 de euro plus TVA.

Cumparatorii de apartamente nu au prea multe variante

Creditorii nesatisfacuti ca urmare a lichidarii activelor, cumparatorii de apartamente sau furnizorii, vor trebui probabil sa se impace cu ideea pierderii anumitor sume de bani, in conditiile in care din practica juridica locala nu sunt cazuri in care creditorii sa se intoarca impotriva asociatilor si administratorilor unei societati cu raspundere limitata, spun avocatii.

"Aceasta este si toata ideea falimentului. La un moment dat se spune stop-joc, se vand activele si suma obtinuta se distribuie in functie de anumite ranking-uri - statul, angajatii, creditorii garantati si cei chirografari, care si-au asumat de la bun inceput acest statut", spune un avocat specializat in probleme de drept imobiliar.

Teoretic, creditorii se pot intoarce impotriva administratorilor societatii daca pot dovedi ca acestia au incheiat acte de asa natura sa prejudicieze creditorii, in timp ce asociatii pot fi acuzati daca se constata ca au abuzat de principiul raspunderii limitate. In practica, acest lucru nu s-a intamplat pana acum, mai spune avocatul. In plus, asociatul unic al firmei dezvoltatoare este o alta firma, denumita Cortina Properties S.A.R.L., inregistrata in strada Charles de Gaulle, Luxemburg.