Cat de eficienta este analiza tehnica la Bursa? Razvan Pasol: Analiza tehnica nu este astrologie, chiar da rezultate

Autori: Adrian Ionut Cojocar , Andrei Chirileasa 19.05.2010

Indicatorii de analiza tehnica pot fi utilizati in strategiile investitorilor pentru ca acestia sa obtina randamente peste piata si sa utilizeze trendurile pietei in avantajul propriu pentru a-si maximiza profitul.



Intercapital Invest si ZF a testat cateva strategii de investitii folosind cel mai simplu astfel de indicator, respectiv media mobila, iar la prima vedere rezultatele sunt surprinzatoare. O privire mai atenta arata insa ca o astfel de strategie are insa si limite.

Astfel, Intercapital propune o strategie pe actiunile SIF Oltenia (SIF5) care are la baza un principiu simplu: cumpara cand pretul actiunilor urca peste media mobila la 21 de zile (o luna) si vinde (stai pe cash) cand pretul actiunilor coboara sub media mobila.

Media mobila la 21 de zile reprezinta media aritmetica a valorilor de inchidere ale actiunilor SIF Oltenia din ultimele 21 de sedinte. De exemplu, pretul actiunilor de luni, 17 mai este comparat cu media aritmetica a preturilor din perioada 15 aprilie - 17 mai.

Un investitor care ar fi cumparat actiuni SIF Oltenia la listare (1 noiembrie 1999) si ar fi aplicat o astfel de strategie ar fi castigat teoretic circa 30.200%, conform calculelor ZF. La o investitie initiala de 1.000 de lei, portofoliul sau ar valora la 17 mai 2010 302.000 de lei.

Daca acelasi investitor ar fi aplicat o strategie buy&hold (cumpara si pastreaza), randamentul sau in aceeasi perioada ar fi fost de circa 3.900%, adica la o investitie de 1.000 de lei el ar fi avut acum un portofoliu de 40.000 de lei.

O astfel de strategie presupune insa disciplina din partea investitorului, astfel incat acesta sa nu se abata de la reguli si sa vanda sau sa cumpere atunci cand graficele ii dau semnalele respective.

Disciplina este cuvantul de ordine in analiza tehnica

"Pe hartie pare usor, dar cand trebuie sa iei decizia zici: mai stau putin, vand doar jumatate. Nu cunosc pe cineva atat de riguros sa urmeze un model intocmai 10 ani de zile. Nu spun ca modelul este cel mai bun, sunt sigur ca exista si indicatori sau strategii mai bune, sau daca folosesti si analiza fundamentala, cred ca poti obtine rezultate si mai bune, dar deja se complica lucrurile", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

El mai spune ca avantajul pe care-l are o astfel de strategie fata de cea buy & hold este ca ofera un control mult mai mare al riscurilor si-l obliga practic pe investitor sa iasa din piata in momentele in care aceasta da semne de scadere.

De exemplu, in 2008, cand actiunile SIF Oltenia s-au depreciat cu 86%, folosirea modelului testat de Intercapital ar fi avut ca rezultat o scadere mult mai mica, de 26,8%.

Costurile de tranzactionare pot altera semnificativ randamentele

Pe de alta parte, trebuie tinut cont ca aceasta strategie de investitii se bazeaza pe o gestionare activa a portofoliului care in exemplul de mai sus implica realizarea a 233 de tranzactii (circa doua tranzactii pe luna), care presupun costuri de tranzactionare. Aceste costuri de tranzactionare diminueaza semnificativ randamentul final daca sunt prea numeroase.

Conform calculelor ZF, aplicand aceeasi strategie, cu un comision mediu de tranzactionare de 0,5% (aplicat atat la vanzare, cat si la cumparare), randamentul s-ar reduce semnificativ, de la 30.200% la 9.200%.

Cu alte cuvinte, investitorul nu ar mai fi avut 302.000 de lei, ci doar 93.000 de lei. La un comision mediu de 1%, randamentul ar scadea la 2.700%, si ar fi deja mai mic decat castigul obtinut de investitor fara niciun efort, prin buy&hold.

Astfel, desi teoretic castigurile obtinute prin aplicarea unor astfel de strategii sunt foarte mari, investitorul trebuie sa fie atent ce indicatori foloseste si care sunt costurile aferente.

O solutie ar fi aplicarea unor medii mobile pe o perioada mai lunga, care ofera mai rar semnale de vanzare sau de cumparare, ceea ce reduce costurile de tranzactionare.

Pe termen lung, unele strategii pot aduce profit

ZF a testat pe actiunile SIF Oltenia o strategie similara, folosind indicatorul mediei mobile la 200 de zile a avut ca rezultat obtinerea unui randament de aproape 5.200%, peste castigul de 3.900% inregistrat de actiuni in aceeasi perioada. Poate parea putin in comparatie cu randamentul de 30.200% dat de media mobila la 21 de zile, dar avantajul acestui din urma model este ca implica mult mai putin efort din partea investitorului, in 10 ani de zile acesta trebuind sa realizeze mai putin de 20 de tranzactii de vanzare si de cumparare si implicit costurile suplimentare cu aceste tranzactii ar fi influentat mult mai putin randamentul final.

Chiar si asa, aplicand un comision mediu de 0,5% la vanzare sau cumparare, randamentul mediu al strategiei ar cobori la 4.000%, fiind apropiat de randamentul strategiei buy&hold.

Astfel, nici chiar utilizarea consecventa a unor strategii de tranzactionare bazate pe indicatori de analiza tehnica nu garanteaza randamente peste cele ale pietei, investitorii trebuind sa fie atenti la costurile de tranzactionare.

Totusi, indicatorii de analiza tehnica pot oferi investitorilor semnale importante si-i pot salva de la pierderi semnificative, cum s-a intamplat in 2008.