Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reduce cheltuielile, vine inflatia. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 18.05.2010

Dupa ce Banca Centrala Europeana a dat "drumul la tiparnita" pentru a permite statelor din zona euro sa se finanteze, si BNR avertizeaza ca alternativa la reducerea cheltuielilor publice este inflatia.



BNR risca sa ajunga in postura de a "da drumul la tiparnita", cumparand direct titluri de stat pentru a permite Finantelor sa isi acopere deficitul, daca statul nu reuseste sa isi reduca cheltuielile si sa se eficientizeze, ceea ce ar insemna insa acceptarea unei inflatii usturatoare.

Finantarea directa a statului de catre bancile centrale - considerata in cercurile economice o veritabila "blasfemie" inainte de inceputul crizei financiare - a fost singura solutie la care au ajuns bancile centrale din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si chiar din zona euro pentru a stabiliza pietele si a impulsiona revenirea economiei.

In anii '90, cand Romania nici nu aparea pe radarele investitorilor internationali, BNR a asigurat necesarul de finantare prin tiparire de bani, cu pretul unei inflatii galopante.

Finantarea deficitului bugetar este asigurata deocamdata din fonduri externe, insa Romania trebuie sa "se lupte" ca sa ramana in afara grupei tarilor considerate prea riscante de catre investitorii straini si din care acestia isi retrag banii, avertizeaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Pe plan mondial, masa monetara (oferta de bani - n. red.) s-a dublat si totusi unele tari au deficit de lichiditati. Aceste fluxuri se duc unde au curaj sa se duca. O batalie extraordinara este sa nu intram in grupa tarilor unde banii nu se duc, sau eventual pleaca", a spus guvernatorul in cadrul unui seminar pe teme de politica monetara, organizat la BNR. Isarescu a reluat ieri avertismentele privind necesitatea ajustarii deficitului bugetar enorm, care ar putea ajunge la 10% din Produsul Intern Brut anul acesta.

"Salariile bugetarilor si pensiile vor fi corectate, este inevitabil. Se poate face transparent, prin rationalizarea de cheltuieli bugetare, prin majorari de impozite, care aduc si ceva inflatie. Sau netransparent, periculos, nedrept, prin inflatie", a avertizat guvernatorul.

Dupa ce a avut ieri o scurta discutie cu guvernatorul, ministrul finantelor Sebastian Vladescu (care in urma cu un an sustinea varianta impulsionarii economiei prin inflatie), spune de asemenea ca ajustarea cheltuielilor publice este singura solutie acceptabila. "Pana la urma, daca nu ne reglam prin masuri asumate, pietele ne vor regla pana la urma prin inflatie, chit ca vrem sau nu vrem noi sau BNR. Va trebui sa finantam deficite mai mari, presiunea pe piata va creste si dobanzile vor urca. BNR nu are instrumente foarte multe daca noi facem deficit cat ne trece prin cap", afirma acum Sebastian Vladescu, ministrul finantelor. BNR a finantat inca din 2009 indirect deficitul bugetar, imprumutand bancilor lei, care mai departe au cumparat titluri de stat. Guvernatorul a avertizat insa ieri ca Ministerul Finantelor ar putea sa se confrunte cu probleme in finantarea datoriilor, chiar daca bancile au suficiente lichiditati.

"Este posibil ca Ministerul Finantelor sa aiba probleme in a gasi bani. Sunt bani pe piata, dar nu sunt bani pentru finantarea deficitului." Ultima solutie ar fi ca Banca Nationala sa cumpere direct titluri de stat, asa cum inclusiv Banca Centrala Europeana a ajuns sa faca in ultima saptamana, in conditiile in care pe pietele financiare obligatiunile emise de Grecia, Spania sau Portugalia practic nu mai au valoare, investitorii temandu-se ca aceste state nu vor putea sa isi onoreze datoriile. Vladescu spune ca nici nu-si pune problema ca BNR sa ajunga sa cumpere titluri de stat, asa cum face in prezent Banca Centrala Europeana. "BCE face asta pentru a sustine o moneda foarte zdruncinata si fara a da drumul la inflatie. In niciun caz nu ma gandesc la asa ceva in Romania, pentru ca ar fi un scenariu de instabilitate, iar eu ca ministru de finante trebuie sa construiesc premise pentru scenarii de stabilitate financiara."

Un asemenea scenariu poate fi insa evitat doar daca statul reuseste sa isi reduca cheltuielile, avertizeaza si Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului. "Daca se iau masurile cerute, nu va fi cazul", spune Croitoru.