Vladescu: Sper sa adunam mai multi bani prin noua lege de combatere a evaziunii fiscale

Autor: Razvan Voican 18.05.2010

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu mizeaza pe colectarea unor sume importante la buget in urma implementarii noii legi de combatere a evaziunii fiscale pe care urmeaza sa o prezinte astazi membrilor Cabinetului.

"Va fi o prima lectura, pentru ca sunt de clarificat multe aspecte care tin de legalitate si oricum nu este un set de reglementari care sa fie adoptat in viteza, mai ales dupa ce atat timp nu s-a facut nimic in domeniu. Depinde insa si de decizia premierului, daca va considera necesara grabirea lucrurilor", a declarat Vladescu.

Cat priveste adoptarea scrisorii de intentie catre FMI, el spune ca inca mai este timp pentru discutii cu sindicatele si patronatele.

"Mai avem timp pana saptamana viitoare. Si saptamana viitoare e bine daca o adoptam." Ieri dupa amiaza a avut loc la Ministerul Finantelor o noua runda de discutii cu reprezentanti ai sindicatelor si ai patronatelor privind posibilele compromisuri care pot fi facute la nivelul masurilor de reducere a salariilor si pensiilor pe care le-a anuntat presedintele Traian Basescu.

Vladescu spune ca la Finante nu au fost gasite intre timp "solutii miraculoase" pentru a salva de la taiere macar pensiile mici.

"Calculele sunt simple, iar bani din alta parte e greu sa vina. Daca implementam rapid noile reglementari impotriva evaziunii si a contrabandei am mai putea strange ceva."

Totusi, in perioade de recesiune, economia nefiscalizata tinde sa creasca rapid, masurile de contracarare fiind mult mai greu de aplicat decat in perioade de crestere economica.

Adoptarea unei noi legi impotriva evaziunii fiscale face parte din angajamentele asumate de Guvern in fata FMI.