Companiile ar trebui sa angajeze 25.000 de oameni pentru a ocupa birourile goale din Bucuresti

Autor: Cristi Moga 19.05.2010

Pana la reluarea angajarilor intr-un ritm masiv, proprietarii de cladiri de birouri din Bucuresti vor continua sa piarda bani. Rata somajului este in continuare scazuta in Capitala, dar stoparea angajarilor i-a prins pe dezvoltatori pe picior gresit.



Activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri s-a intensificat in prima parte a acestui an, dar majoritatea tranzactiilor au fost de fapt relocari, uneori chiar in spatii mai mici, astfel ca per total stocul de spatii de birouri disponibile a crescut pana la circa 300.000 de metri patrati, un nivel record pentru Bucuresti.

In aceste birouri ar putea lucra 25.000 - 30.000 de oameni, tinand cont de spatiile medii alocate de companiile de pe piata locala angajatilor, dar numarul pozitiilor noi cautate de companii este in prezent de circa zece ori mai mic, astfel ca proprietarii de birouri vor continua sa piarda bani sau vor fi nevoiti sa "fure" din chiriasii concurentilor, oferind pachete financiare mai bune. Cele mai multe spatii de birouri goale sunt in zona Pipera, circa 40% din total, proiecte precum Cubic Center, Global City sau Pipera Business Tower avand zeci de mii de metri patrati disponibili.

"Numarul angajarilor o sa creasca, dar in special in retail si productie, unde personalul recrutat nu isi desfasoara activitatea in cladiri de birouri. Sunt cateva firme din zona IT, dar si din outsourcing care ar putea sa ocupe cateva posturi, dar vorbim de zeci, poate sute de angajati", spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler, care numara printre clienti grupuri precum Oracle, Coca-Cola, UPC sau ING.

Pana la sfarsitul acestui an ar mai trebui finalizate spatii de birouri cu o suprafata inchiriabila de circa 200.000 de metri patrati. O parte dintre acestea au semnate precontracte, in timp ce parcurile de afaceri Swan din Pipera si Platinum Business & Convention Center (Baneasa) sunt aproape goale.

Dintre proiectele in care sunt precontracte, chiriasii se vor muta dintr-un sediu in altul, lasand alte spatii goale, cum este cazul firmei PricewaterhouseCoopers care isi muta sediul din Opera Center in Lakeview.

Printre companiile care continua sa se extinda in Bucuresti se numara Genpact, HP, Wipro, Competence Call Center sau IBM, dar cumulat aceste firme cauta maxim 2.000 de oameni. La nivelul Capitalei rata somajului era la nivelul lunii aprilie de 2,54%, respectiv aproape 29.000 de someri, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. "Probabil in cativa ani se va ajunge ca toate aceste birouri sa fie ocupate. Cred ca au fost construite cu un «avant pionieresc», fara a se tine cont de situatia de pe piata muncii. Cativa ani vor ramane cu ele neinchiriate", mai spune reprezentantul Lugera & Makler.

In aceste conditii, unii dezvoltatori cauta sa dea o alta destinatie spatiilor destinate initial birourilor. Un exemplu in acest sens il reprezinta firma Castrum controlata de omul de afaceri Gheorghe Mois, care a inchiriat o cladire din Piata Victoriei catre proprietarii clinicilor Sanador pentru realizarea unui spital cu 120 de paturi.