Viata pe sapte carari - romani alcoolici

Autor: Antoaneta Dohotaru 19.05.2010
De ce bea romanul? Parastasuri, nunti, inmormantari, petreceri, cu ocazie sau fara, 13 la suta dintre adultii romani beau zilnic alcool, de multe ori contrafacut. Bem mult si prost si nu ne gandim la consecinte, desi alcoolul ucide creierul, imbolnaveste ficatul si condamna la saracie si stagnare generatii la rand. Va invitam sa faceti astazi o incursiune in lumea bautorului roman, ajuns uneori in asemenea grad de dependenta, incat se trezeste pentru a bea si aproape ca s-a mutat la carciuma. Intre timp, copiii le mor de foame si traiesc in familii dezorganizate si conditii inumane, urmand un destin identic cu al parintilor.
Ca romanii beau mult, se stie. Ce e grav, e ca bem si periculos de prost. Dam pe gat licori dubioase cu aroma de vodca, de cognac sau de vin si suntem campionii bauturilor contrafacute! O calatorie in Tara Romaneasca, Moldova si Oltenia a scos la iveala o realitate innecata in alcool, o lume abulica in care bautura merge mana in mana cu saracia lucie. Comunitati intregi decad generatie dupa generatie, cu mintile pierdute in damigeana. Suntem un popor ba vesel, ba mahmur. Ne aghezmuim la toate nuntile, parastasele si sarbatorile si mai avem si 365 de sfinti in calendar care merita sa fie udati. Daca traditional eram consumatori de vin si de tuica de la mama lor, in ultimii ani, mai ales in mediul rural, am devenit campionii bauturilor botezate cu chimicale. Practic, bem orice.
Dobreni, judetul Giurgiu. Dobrenarii sunt zarzavagii, n-au vita de vie, asa ca beau lichioruri, caisata, visinata si bautura alcoolica cu aroma de vodca (!). Un bidon de trei litri costa numai 24 de lei si se vinde legal, cu banderola fiscala.
Peste tot in tara profilul bautorului profesionist este acelasi. Munceste putin sau deloc si bea mult. 13% dintre romani consuma zilnic alcool si derivate din alcool, se arata intr-un raport Eurobarometru dat publicitatii de Comisia Europeana. Sapte din zece romani beau de mai multe ori pe saptamana. "Avem o problema cu bautura din mai multe puncte de vedere, spune Eugen Hriscu, psiholog la spitalul Alexandru Obregia. O data pentru ca se bea mult si se bea bautura proasta, a doua pentru ca nu facem ceva pentru a contrabalansa fenomenul."
Am dus bautura care-l face pe unuul dintre bautori sa se dea cu capul de stalp la centrul national pentru incercarea si expertizarea produselor. In Romania, peste 30% din piata bauturilor alcoolice industriale este ocupata de produsele intermediare, surogatele cu aroma de cognac sau de vodca. Proprietarii de fabrici de alcool profita din plin de un ordin al ministerului agriculturii care ii da voie oricui sa faca bauturi fermentate linistit. Practic, invazia chimicalelor este politica de stat.
"De doi ani - spune Radu Morariu, fost director al Organizatiei patronale a industriei alcoolului -, reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului n-au mai venit la laborator ca sa verifice ce mai contin bauturile suspecte aparute pe piata. Si asta pentru ca analizele pot sa coste si 15 mii de lei. In lipsa oricarui control, piata bauturilor de proasta calitate prospera."
In satul Falastoaca, oamenii traiesc din agricultura si din bautura. Bautura proasta este o constanta in viata lor. Multi dintre cei care au servicii la oras isi fac curaj inainte de a pleca la lucru.
Cateva sate mai incolo, in comuna Berceni, o batrina aprinde luminari in fata circiumii. Baiatul ei in varsta de 34 de ani a baut pana a murit, la marginea drumului. A facut atac vascular cerebral. E parte din statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii: 25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri din Romania se produc din cauza bauturii. Carciumarul da la tot satul pe datorie dar nu recunoaste ca l-a servit si pe baiat cu cateva minute inainte de a muri.
Cel mai grav este ca abuzul de alcool duce la deteriorarea iremediabila a creierului. Bolnavului ii sunt afectatate terminatiile nervoase din muschii degetelor de la maini si picioare, tremura, are insomnii, nu mai judeca limpede - mai clar, se prosteste, nu mai este capabil sa munceasca, sa ia decizii, sa-si controleze viata si traieste intr-o depresie fara sfarsit.
"In cantitate mare si pe termen lung - spune dr psiholog Florin Ene, de la Spitalul universitar Alexandru Obrejia - bautaura duce la afectari toxice care constau in fenomene de polineuropatie, in deteriorarea cronica a creierului cu atrofie cerebrala. pina la tulburari de echilibru."
Oltenia, satul Valea Mare. Din cauza alcoolului, Ilie Staicu are ulcer si ficatul marit. Are cinci copii care traiesc intr-o saracie lucie, intr-o incapere cu pamant pe jos, fara curent electric. Bunicul, tatal si mama lor muncesc in sat cu ziua si primesc in schimb bautura. Adultii provin din familii care au baut peste masura, iar naravul de a bea s-a transmis din generatie in generatie. In casa, bidonul cu vin e la mare cinste. Fetita cea mare in varsta de zece ani a fost violata de fratele ei care acum se afla intr-un centru de reeducare. Intr-o camera de patru metri patrati se inghesuie toti. Barbatii dorm intr-un pat, iar copiii in celalalt.
Bautorii cronici arata si se poarta de parca ar fi sedati. Caind nu beau, stau pe jos si se uita in gol. E singura activitate de care mai sunt capabili.
Nicoleta Staicu isi aminteste cu greu lucruri simple si abia daca mai stie sa citeasca ce singura a brodat candva. A ramas la stadiul de semialfabetizare, dar a continuat sa aduca pe lume copii. De teama sotului.
In casa lui Ilie Staicu degradarea se adanceste de la o zi la alta si e perpetuata de copiii care nu au alte modele in viata si care nu stiu cum sa se apere de propriii parinti.
Oltenia. Slatioara. Este noua jumatate si bautorii inraiti sunt deja la circiuma cu halba plina cu vin in fata. Dependenta este atit de severa, incat se trezesc in zori numai ca sa ca sa bea si isi petrec ziua cu gandul la bautura.
Mihai a avut o viata care ar fi putut sa fie normala. A fost insurat de doua ori, are trei copii si a avut o frumoasa cariera de ofiter in armata romana. De toate s-a ales praful. Familia e de vina, spune el, ca l-a dat afara si i-a incuiat casa, silindu-l sa se mute intr-o cocioaba. De suparare, bea.
"Toti oamenii acestia, spune psihologul Eugen Hriscu, simt nevoia sa bea de dimineata deoarece organismul lor s-a obisnuit sa functioneze cu alcool. In momentul in care s-au trezit dimineata, cantitatea de alcool din sange a scazut peste noapte ai atunci organismul cere alcool pentru a reveni la concentratia din sange cu care s-a obisnuit."
In cantitati rezonabile, alcoolul este un liant social. Se vede clar la petrecerile de la noi. In satul Falcoiu din Oltenia, de exemplu, nunta presupune doua cazane cu sarmale, mamaliga facuta la vatra, doua butoaie cu zaibar si doua sute de litri cu tuica.
La tara, a bea e echivalent cu a trai. Ziua pur si simplu nu poate incepe fara o tuica. Cand n-au ce bea, trec la pufoaica, o bautura genocid.
Daca oltenii au zaibarul lor, si moldovenii se lauda cu podgorii intinse. A munci pentru multi inseamna de fapt a avea grija de vie. Cand se termina vinul si tuica din camara, bautura de-un leu suta e tot ce le mai ramane. In satul Cogeasca din judetul Iasi oamenii traiesc din pensii si din alocatiile copiilor. Cei mai indrazneti au plecat la munca in Italia. Cei ramasi n-au dupa ce bea apa, dar vin in fiecare zi la cele zece carciumi din sat. Beau batrinii, beau tinerii, beau si copiii. In comunitate, bautura este validata social, daca bei, e semn ca ai.
Cu numai 10 lei, un pasionat poate sa bea un litru de bautura crunta. Nu-i de mirare ca unii mai vad si moartea cu ochii.
In satul Epureni, lista datornicilor este mare. Oamenii beau in avans. Toata lumea ia pe datorie, ia bautura si nu paine. La noua dimineata, Danut Cojocaru s-a intors de la moara unde-a castigat cinci lei. S-a oprit sa-i bea desi acasa il asteapta patru copii flamanzi. Copiii lui Cojocaru traiesc in camere mici, intunecoase. Mananca mamaliga si in cel mai bun caz, bors.
Preotul din satul Bivolari, judetul Botosani, nu poate decat sa se uite cum, la poarta lui, oamenii isi inneaca mintile in bautura. In ultimele luni, in comunitate s-au intamplat o crima si un viol facute la betie. In Romania, consumul exagerat de alcool se asociaza cu pana la 70% din cazurile de abuz sexual. Preotul crede ca bautura a distrus orice urma de credinta in oameni. Turma pe care-o pastoreste parintele si-a pierdut rusinea si orice bruma de moralitate. De curand, o femeie de 54 de ani sustine ca a fost violata de nepotul ei si de doi mosi. Sotul femeii s-a inchis in casa, doborat de rusine si de suparare. Presupusii violatori au dat declaratii la politie si acum se plimba pe strada, mahmuri.
In Bivolari, respect pentru femei nu exista. Daca pomenesti de asta, te iau barbatii in ras: de unde respect, daca si ele beau cot la cot cu ei? Intreg sistemul de valori este bulversat.
Dezechilibrati intilnesti pe toate drumurile, ziua in amiaza mare. Daca ii intrebi, spun ca se duc sau vin de la munca.
In Romania rurala, viata se pierde intr-un chef continuu, fara intrebari, fara aspiratii, fara nevoia de a evolua. "Pierdem prin faptul ca nu se mai duc la munca - spune Eugen Hriscu -, pierdem prin tratamente medicale acordate persoanelor care consuma alcool, pierdem ca se pensioneaza medical.
Un lucru este sigur, in vino veritas. A venit primavara si in toate viile din tara se lucreaza intens. Se bea si se munceste cu drag. Se pregateste un nou sezon de tulburel national. Si o noua generatie care care sa-l bea.

Reportaj difuzat de Protv in emsiunea "Romania, te iubesc!" din 25 aprilie