Mai sunt actiunile companiilor de constructii o optiune pentru investitori cand afacerile scad cu 50%?

Autor: Adrian Ionut Cojocar 20.05.2010

Companiile de constructii de pe Bursa au suferit in primul trimestru o contractie de 53% la nivelul afacerilor insumate, dupa ce anul trecut businessurile acestora au cazut cu 44%, potrivit unei statistici a ZF in randul celor mai importante 12 societati din domeniu listate.

Producatorii de materiale de constructii listati au inregistrat scaderi mai mici, de 16% la nivelul cifrelor de afaceri insumate in primul trimestru al anului si un declin de 23% la nivelul afacerilor din 2009.

In ciuda declinului puternic din aceasta perioada, analistii nu sunt foarte optimisti cu privire la perspectivele de revenire pentru urmatorul an de zile, in conditiile in care, spun acestia, reluarea cresterii sectorului va intarzia fata de restul economiei.

"Din pacate perspectivele de revenire sau macar de stabilizare a activitatii in acest sector sunt sumbre. Datorita specificului, activitatea in constructii se va stabiliza doar dupa ce Romania va inregistra primele trimestre de crestere si semnalele de iesire din recesiune vor fi foarte clare. Cum aceste perspective sunt din ce in ce mai indepartate daca luam in considerare evenimentele din ultimele saptamani, investitorii ar trebui sa fie foarte prudenti cand analizeaza acest sector si potentialul lui de crestere pentru urmatoarele 3-4 trimestre", spune Nicu Grigoras, broker la firma de intermediere Intercapital Invest.

Desi scaderile la nivelul afacerilor au fost puternice, cele mai multe companii de constructii au reusit sa se restructureze rapid, astfel ca nu au inregistrat pierderi importante in aceasta perioada, insa in cele mai multe cazuri acestea lucreaza la limita profitabilitatii, comparativ cu anii 2007 sau 2008, cand marjele nete de profitabilitate atingeau in unele cazuri si 10%. Si producatorii de materiale de constructii si-au diminuat marjele de profitabilitate puternic, de la o medie de 11,9% in 2007 pana la 2,2% anul trecut.

"Credem ca evolutia din trimestrul 1 nu este relevanta avand in vedere ca de obicei acest trimestru este mai slab pentru firmele de constructii din cauza conditiilor meteo. Evolutia la nivel de an este legata de evolutia economiei in ansamblu, dar este si mai volatila (de peste doua ori). Cum pentru 2010 estimarile de crestere economica nu sunt semnificativ diferite de 0, probabil ca si pe constructii variatia anuala nu va fi de mare amplitudine", spune Marius Muresan, analist la STK Financial.

El a precizat ca sectorul de constructii depinde de asigurarea finantarii proiectelor de infrastructura si banci pentru segmental rezidential si comercial, in cel din urma segment existand sanse mai mari de revenire in 2010.

Cea mai mare companie de constructii de pe Bursa din ultimii ani, Comnord Bucuresti (COSC) a inregistrat in primul trimestru al anului o scadere de 82% a afacerilor, la un nivel de numai 10,1 mil. lei (2,4 mil. euro), iar firma a intrat usor pe pierdere, fata de un castig net de 2,1 mil. lei (491.000 de euro) in acelasi interval din 2009.

Transilvania Constructii Cluj-Napoca (COTR), care s-a mutat recent pe Bursa, a fost reusit sa-si majoreze afacerile in primul trimestru cu 35%, la 7,6 milioane de lei (1,8 milioane de euro), dar profitabilitatea companiei s-a erodat aproape de zero, in conditiile in care in primele trei luni din 2009 inregistrase un castig net de 1,3 milioane de lei.

Pe segmentul materialelor de constructii, rezultate mai bune a consemnat Teraplast Bistrita, ale carei afaceri au urcat cu 14% in primele trei luni, iar profitul s-a mentinut in jurul nivelului de 2,5 milioane de lei.