Fostii proprietari ai Bere Azuga investesc 5 mil. € intr-o fabrica de ape minerale si in doua marci noi

Autor: Diana Tudor Stoica 19.05.2010

Violeta si Valerii Moraru, fostii actionari ai companiei Bere Azuga - vanduta anul trecut catre Ursus Breweries, pentru aproximativ zece milioane de euro, intentioneaza sa deschida in iunie anul acesta o noua fabrica de ape minerale in Covasna, in urma unei investitii de 5 mil. euro.

Cei doi oameni de afaceri au inceput sa imbutelieze la inceputul acestui an brandul de apa minerala plata Azuga Apa de Izvor, situat pe segmentul mediu de pret, dupa ce au infiintat compania Azuga Waters.

"Consideram ca piata de ape minerale, desi este destul de competitiva, inca nu a ajuns la maturitate si mai este loc pentru noi branduri. De asemenea, consumul pe cap de locuitor este destul de mic fata de media consumului din Europa, deci mai este potential de crestere", a declarat Violeta Moraru, actionarul Azuga Waters care detine de asemenea peste 52% din imbuteliatorul de apa minerala Perla Covasnei, listat pe Bursa de Valori Bucuresti.

In Romania consumul de apa imbuteliata este estimat la 60-70 de litri pe cap de locuitor, la jumatate fata de media europeana.

O fabrica de la zero

Ea a adaugat ca pana in acest moment au fost realizate investitii de aproximativ cinci milioane de euro in Azuga Waters si peste 1,5 milioane de euro in Perla Covasnei, in special in achizitia de utilaje de productie. Azuga Waters imbuteliaza in prezent in fosta unitate de productie Bere Azuga doar apa plata, captata din munti de la o distanta de sapte kilometri de localitatea Azuga. "Apa carbogazoasa Azuga se va imbutelia din iunie la o unitate de productie greenfield din judetul Covasna, alaturi de noul brand recent lansat de compania noastra Covasna- taramul apelor. Pentru acest an, estimam investitii in capacitatile noi de produtie de aproximativ cinci milioane de euro si peste un milion de euro in distributie si in campania de imagine", a mai spus Moraru, completand ca majoritatea investitiilor vor fi realizate din fonduri proprii, urmand ca o parte din utilajele de imbuteliere pentru fabrica noua sa fie achizitionate in leasing.

Atat unitatea de productie din Azuga, cat si cea din Covasna au o capacitate maxima de imbuteliere de peste 200 de milioane de litri anual.

Vor o cota de piata de 3%

Moraru intentioneaza sa ajunga pana la finalul acestui an la o cota de piata de 3% cu Azuga Apa de Izvor, in conditiile in care brandul este comercializat la nivel national in retelele de magazine din retailul modern. Desi Violeta Moraru este actionar in doua companii din industria apelor minerale, o piata de peste 300 de milioane de euro, ea sustine ca nu intentioneaza sa fuzioneze aceste doua businessuri.

"Perla Covasnei este o companie listata pe bursa si nu avem intentia de a o delista acum si nici de a o fuziona cu Azuga Waters", a afirmat actionarul si managerul Azuga Waters.

Familia Moraru, care detine mai multe afaceri in Republica Moldova, a devenit actionar majoritar al producatorului local Bere Azuga in 2006, achizitionand in timp si actiuni la imbuteliatorul de apa minerala Perla Covasnei. Dupa trei ani in care au investit cateva milioane de euro in dezvoltarea producatorului de bere din Azuga, Valerii si Violeta Moraru si-au vandut in 2009 actiunile detinute catre produducatorul de bere Ursus Breweries, filiala locala a gigantului africano-american SABMiller, intr-o tranzactie de zece milioane de euro. Dupa ce au iesit din afacerea cu bere, o piata de peste un miliard de euro dominata de companii multinationale, cei doi antreprenori au infiintat compania Azuga Waters, activa pe o piata de 300 mil. euro, dar in care jucatorii locali detin in continuare controlul.