Banca Romaneasca retine profitul de 5 mil. euro in capital

Autor: Liviu Chiru 19.05.2010

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului financiar elen National Bank of Greece, va retine in capitalurile proprii intregul profit realizat anul trecut, de 20 de milioane de lei (4,7 mil. euro, calculat conform standardelor locale RAS) si va face in 2010 investitii de circa 16 mil. euro, in IT si retea.

In ultimii zece ani banca a capitalizat in mod constant profitul, iar acum are fonduri proprii de circa 200 de milioane de euro, in urma unor injectii puternice de capital, operate de NBG in anul 2008. Grupul NBG anuntase un profit de 20 mil. euro in Romania, calculat conform standardelor internationale. Solvabilitatea bancii (un indicator care masoara adecvarea fondurilor proprii in functie de riscurile asumate) este de 24%, peste nivelul de 10% cerut de BNR.

Actionarii au aprobat la inceputul lunii un plan de investitii de 67 mil. lei (16 mil. euro), fondurile urmand sa mearga in dezvoltarea sistemului IT si in reamenajarea unitatilor teritoriale.

"In acest an vom implementa un nou model de business, astfel incat sa putem oferi produse si servicii specializate, avand la baza o mai buna segmentare a clientilor", spune Crina Cosma, director general adjunct la Banca Romaneasca. Astfel, banca va separa operatiunile pentru clientii corporate in Centre de Afaceri Regionale, in timp ce reteaua de sucursale va deservi clientii din zonele de "personal banking" si "small business banking" (firme mici si mijlocii).

Banca a bugetat investitii de 16 milioane de lei si pentru reamenajarea unitatilor celor 150 de unitati pe care le detine. Operatiunea, denumita «re-branching» presupune un nou concept de organizare a fluxurilor, dar si un nou design. Practic, prin acest pas, banca pregateste si adoptarea brandului bancii mama, NBG, amanata de mai multi ani.

Actionarii au mai aprobat si numirea unui nou director general la Banca Romaneasca, Marinos Stratopoulos preluand postul ramas vacant dupa plecarea lui Andreas Maragkou­dakis, in vara anului trecut. In acest interval, interimatul a fost asigurat de Crina Cosma. Stratopoulos, care asteapta avizul BNR pentru a-si prelua efectiv atributiile, spune ca in 2010 strategia bancii prevede "cresterea moderata a creditarii, mentinerea calitatii activelor, optimizarea surselor de finantare".