Soc in pensii private: Guvernul reduce contributia de la 2,5% la 0,5% din salariu

Autor: Angela Placinta 20.05.2010

La numai doi ani de la reformarea sistemului de pensii prin introducerea fondurilor de pensii private, guvernul anuleaza practic aceasta piata pentru a aduna mai multi bani la bugetul asigurarilor sociale de stat.



Guvernul intentioneaza sa reduca nivelul contributiei platite de angajati la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) de la 2,5% din salariul brut lunar la 0,5% in urmatorii doi ani, pentru a diminua deficitul bugetului public de pensii.

Sistemul de pensii private a fost introdus in urma cu numai doi ani, contributia initiala fiind de 2% din salariu. Fondurile private au introdus notiunea de proprietate asupra banilor, cei 5 milioane de clienti avand fiecare contul lui si urmand sa primeasca o pensie in functie de contributiile platite.

Sistemul se deosebeste in mod fundamental de cel de stat, unde banii colectati acum de la angajati sunt platiti pensionarilor de astazi (pay as you go). Contributia care merge la privat se scade din banii care merg la bugetul de pensii al statului, din acest motiv o diminuare a acesteia ar duce la reducerea deficitului bugetului de pensii.

Reducerea contributiei este puternic contestata de administratorii de pensii private, care afirma ca sumele colectate ar scadea cu 2,4 mld. lei (circa 600 mil. euro) pana in 2011, iar pensiile finale ale celor care contribuie acum la fondurile private ar putea fi cu 30% mai mici. Mai mult, unii dintre administratori ar putea iesi de pe piata, deoarece nu isi mai pot recupera investitiile de zeci de milioane de euro intr-un termen rezonabil.

"Ceea ce a decis guvernul este o nationalizare a sistemului de pensii private. Atunci cand statul intervine si afecteaza conturile private ale indivizilor, aceasta se numeste nationalizare. Asistam la o falimentare a sistemului de pensii private, atat a administratorilor, cat si a participantilor", a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), prezent ieri la conferinta Mediafax "2 ani de pensii private in Romania". Andanut conduce compania Allianz-Tiriac Pensii, care administreaza al doilea fond de pensii private obligatorii ca marime.

In prezent fondurile de pilon II au 5,03 milioane de clienti si active de 3,14 miliarde de lei. Administratorii au investit peste 600 mil. euro pentru a se dezvolta pe aceasta piata. "Momentul la care ne vom recupera investitiile se indeparteaza dramatic. De la 10 ani, cat am stabilit initial, termenul de break-even va ajunge la 20 sau chiar 30 de ani. Nu este exclus ca unii administratori din a doua jumatate a clasamentului sa se gandeasca sa iasa de pe piata", a mai spus Andanut.

Besim Jawad, CEO al Eureko Pensii, afirma ca efectul direct al acestei masuri este o reducere a sumelor pe care le-ar putea primi in administrare fondurile cu 2,4 mld. lei pana la sfarsitul lui 2011.

"Acesta este numai impactul direct si este enorm. Nu facem niciun bine viitorilor pensionari cu astfel de masuri", sustine Jawad.

Pe de alta parte, directorul de investitii al Eureko, Radu Craciun, afirma ca pensia finala a angajatilor de astazi va scadea cu pana la o treime din cauza acestei masuri.

"Decizia are un impact dezastruos. Aceasta generatie, foarte numeroasa, va avea o pensie cu 30% mai mica decat cea de acum. Nu mai va fi nimeni care sa vina din urma sa le asigure pensiile de azi."

Reducerea contributiei este o "noua lovitura data celor peste 5 milioane de participanti", dupa ce in 2009 nivelul acesteia a fost inghetat la 2%, desi trebuia sa urce la 2,5%, spune Cornelia Coman, presedinte al ING Pensii, care administreaza cel mai mare fond de pilon II.

"Un astfel de demers amana rezolvarea de facto a problemelor din societatea romaneasca si este cu atat mai nedrept cu cat generatia tanara, participanta in pilonul II de pensii, a platit deja pretul lipsei de viziune economica in 2009 si 2010, preluand socurile unei reasezari brutale a economiei, al restructurarilor, somajului si dificultatilor financiare", spune Coman, precizand ca economiile realizate in urma acestei masuri nu acopera decat o parte foarte redusa din deficitul de 2,5 mld. euro al bugetului de pensii.

Unii dintre actionarii administratorilor de pensii - ING si AIG - au primit sume importante de la statele lor pentru a iesi din criza.

"Guvernul trebuie sa caute alte masuri pentru a realiza economii. Daca as fi fost lider sindical, cel mai bun lucru pe care l-as putea face pentru a-i proteja pe membrii sindicatului ar fi sa insist pentru majorarea contributiei la pensiile private, dar acest lucru nu se intampla", spune si Adrian Allott, reprezentantul local al biroul local al firmei americane de actuariat si consultanta Milliman si fost CEO al Aviva Pensii.

APAPR a trimis deja scrisori de protest catre Guvern, Presedintie si Fondul Monetar International.