Mall in faliment la Oradea, evaluat la 35 mil. euro. UniCredit are o expunere de peste 65 mil. euro

Autori: Catalin Lupoaie , Cristi Moga 19.05.2010

Centrul comercial Tiago Mall Oradea, a carui constructie a fost finalizata de mai bine de un an, dar nu a fost deschis in lipsa chiriasilor, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii cu strigare al carei pret de pornire este 35,5 mil. euro fara TVA, dupa ce dezvoltatorul MLS Proiect Oradea, o subsidiara a grupului irlandez Mivan, a intrat in faliment.

Acesta este primul caz de centru comercial scos la vanzare dupa ce dezvoltatorul a intrat in faliment, de la declansarea crizei imobiliare, pretul de pornire fiind practic la jumatate fata de investitia anuntata in realizarea mallului.

Pana acum au mai fost inchise sau suspendate centrele comerciale Trident din Sibiu si Armonia din Braila, dar nu au fost ulterior scoase la licitatie.

"Societatea MLS Proiect Oradea a intrat in insolventa in noiembrie anul trecut, iar la prima adunare a creditorilor s-a votat in proportie de 80% intrarea in faliment a companiei, care a fost declarat pe 30 aprilie. Din ce am vazut in piata, exista interes pentru achi­zitionarea acestui proiect, ramane de vazut cati investitori se vor inscrie la licitatie", a declarat Andreea Anghelof, partener asociat al Casei de Insolventa Transilvania, lichidatorul judiciar al firmei.

Cum arata planul initial: 700 mil. euro in zece malluri Tiago

Proiectul Tiago Mall Oradea, pentru a carui realizare a fost anuntata o investitie de 70 mil. euro, a fost finantat de banca UniCredit, care este si principalul creditor al companiei. UniCredit Austria si UniCredit Tiriac au finantat in aprilie 2008 proiectul de la Oradea cu 58 mil. euro si 25,2 mil. lei (6,7 mil euro), valoarea obligatiilor garantate de catre dezvoltatori ridicandu-se la 97 mil. euro, suma in care sunt incluse, pe langa principal, si dobanzile, comisioanele, spezele si alte cheltuieli estimate pentru recuperarea creditului.

Investitia de la Oradea facea parte dintr-un plan mai amplu al companiilor Mivan Development si Moritz Group, care detin firma MLS Proiect Oradea. Investitorii planuiau sa construiasca 10 centre comerciale in care urmau sa investeasca circa 700 mil. euro. Dintre toate pro­iectele anuntate, doar cel din Bucuresti, Liberty Center, a fost finalizat si livrat in 2008, de catre Mivan si familia Awdi, fosti proprietari ai Rodipet.

Pe langa mallurile din Bucuresti si Oradea, Mivan mai avea terenuri in Bacau, Ploiesti, Targu-Mures, Brasov, Sibiu si Galati, pe care nu incepuse inca constructia. "Constructia mallului se afla aproape de finalizare, mai sunt mici detalii de rezolvat. El trebuia sa fie gata inca de la inceputul anului trecut, insa dezvoltatorul a intarziat inaugurarea, iar ulterior a intrat in insolventa. Initial erau semnate contracte de inchiriere pentru circa 15% din suprafata, insa acum nu mai stim", explica Anghelof. Licitatia pentru vanzarea mallului va fi organizata pe 3 iunie, iar documentele de inscriere pot fi depuse pana la data de 2 iunie.

Datorii de 80 mil. euro

Potrivit ultimelor date financiare disponibile pe Ministerul Finantelor Publice, compania MLS Proiect Oradea avea datorii de 286,7 mil. lei (77,9 mil. euro). Centrul comercial Tiago Mall Oradea ar trebui sa aiba o suprafata inchiriabila de 25.000 mp, dintr-o arie totala construita de 46.600 mp si o parcare pentru 1.000 de masini. Suprafata totala a terenului este de 69.800 mp.

Oradea este unul dintre orasele cu o oferta mare de spatii comerciale. Proiectul Tiago era pozitionat la iesirea din oras catre Arad, in imediata vecinatate a parcului comercial ERA Shopping Park. Ancorat de un hipermarket Carrefour, dezvoltatorii proiectului ERA au reusit sa atraga si alti chiriasi, astfel ca au deschis centrul comercial inaintea celor de la Mivan. Ulterior, irlandezii au gasit cu greu retaileri dispusi sa deschida noi magazine in afara orasului, in conditiile in care in Oradea mai este operational un proiect de acest fel - Lotus Market.

Irlandezii de la Mivan mai au o subsidiara in pro­cedura de insolventa, si anume firma de constructii Mivan Kier, care s-a ocupat de constructia proiectelor Tiago Oradea, Liberty Center si a ansamblului rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor. Mivan Kier avea in 2008 afaceri de 128 mil. euro si datorii de 20 mil. euro.

Centre lovite de criza