Giugiumica, CA-IB: Stirile negative sunt incluse in preturi si chiar mai mult

Autor: Adrian Cojocar 19.05.2010

Indicii Bursei de la Bucuresti au revenit ieri pe scadere, pe fondul unor rulaje ceva mai reduse, in conditiile in care si bursele externe s-au mentinut in declin pe parcursul intregii zile. SIF-urile au pierdut aproape tot avansul de ieri, coborand cu 2,7%, in timp ce principalele 10 titluri din piata au inregistrat o scadere medie de 0,3%.

Brokerii sunt de parere ca stirile negative din ultima perioada venite atat de pe plan intern, cat si extern sunt deja incluse in preturile de la Bursa, dar ca investitorii asteapta sa vada o stabilizare a situatiei pentru a reintra la cumparare.

"Cred ca totul este deja inclus in preturi si chiar mai mult, dar avand in vedere caracteristicile Bursei si adancimea foarte mica, suntem afectati mai mult. Sunt probleme si in Europa, dar ei au scazut mai putin, pe cand noi am inregistrat scaderi de 30-40%. Bursa va ramane volatila pana cand vom vedea niste semne de stabilitate la nivel extern si intern. Piata este dominata de investitori locali, nu prea au mai ramas straini. Cred ca scaderile masive sunt induse de investitori locali", spune Liviu Giugiumica, directorul general al firmei de brokeraj Unicredit CA-IB Securities.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat un declin pronuntat, de 5,5%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 11,2 mil. lei, urmate in top de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 4%.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inchis cu o corectie de 2,8%, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost singurele care au marcat un avans, de 1,7%.

Actiunile Petrom (SNP) au urcat ieri cu 1,4%, cresteri mai consemnand si actiunile Transelectrica (TEL), insa pe o lichiditate foarte scazuta.

In sectorul bancar, actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) au fost tranzactionate la inchidere la acelasi nivel din sedinta precedenta.

Corectii mai pronuntate au inregistrat actiunile Turbomecanica Bucuresti (TBM) si Dafora Medias (DAFR), care au pierdut 7,1% si respectiv 5,3%.

"Nu l-am mai vazut pe Isarescu asa de trist niciodata in discursurile sale si cred ca starea sa de spirit reflecta conditiile economice si financiare ale Romaniei. Nu stiu in ce directie o va lua Bursa, eu sunt jumatate cash si jumatate actiuni. Cred ca odata cu punerea in aplicare a masurilor guvernului Bursa se va opri din scadere. Pentru o revenire a cresterilor eu as dori sa vad un simt mai bun al cheltuielii banului public, adica banii imprumutati sa se duca pe investitii, nu pe consum", spune Nicolae Ghergus, directorul societatii de brokeraj Confident Invest.

Potrivit lui, desi masurile anuntate de guvern nu sunt de relansare a economiei, ci de adancire a declinului, acestea sunt totusi bune.

Seful Unicredit CA-IB Securities spune ca ar fi surprins daca masurile anuntate de guvernanti pe plan local privind reducerea cheltuielilor publice nu vor fi aplicate.

Bursele europene inregistrau la inchiderea sedintei scaderi de pana la 2%, iar piata americana a deschis sedinta de ieri cu scaderi usoare, dupa ce a inchis anterior cu o scadere importanta, de peste 1%.

De urmarit astazi