Bancile cer clientilor programare la bani

Autor: Ciprian Botea 19.05.2010

De teama inmultirii jafurilor, dar si din cauza costurilor cu lichiditatile, bancile pretind clientilor sa le anunte cu cel putin o zi inainte daca vor sa retraga o suma importanta de bani cash, chiar si de la 3.000 de euro in sus. Solicitarea este valabila si in cazurile in care este vorba de retragerea unui depozit in ziua in care acesta ajunge la scadenta.

Banci mari si cu logistica bine pusa in punct in privinta administrarii numerarului cer sa fie anuntate in prealabil doar pentru sume mai mari de 10.000 de euro sau echivalentul in lei. In unele cazuri si pentru sume mari birocratia merge pana la a impune solicitari scrise facute la banca si cu doua zile inainte, clientii fiind obligati sa se "plimbe" de doua ori la o sucursala pentru propriii bani.

Daca merg la o sucursala mare, clientii pot sa-si primeasca banii in ziua dorita si fara vreun anunt, dar isi asuma plata unui comision de pana la 1% din suma retrasa. Cazurile in care clientii trebuie sa anunte inainte ca vor sa retraga bani de la banca nu sunt insa foarte frecvente in conditiile in care media depozitelor in banci ale populatiei nu depaseste 6.000 de lei, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare pe 2009. Cititi o analiza pe larg in editia de maine a Ziarului Financiar.