30.000 de bugetari ieri in fata Guvernului. La concertul AC/DC au fost de doua ori mai multi platitori de bilete. Cum comentati?

Autor: Iulian Anghel 20.05.2010

La mitingul de ieri al sindicatelor (foto stanga) din Piata Victoriei, considerat cel mai mare din ultimii ani, au participat 30.000 de persoane - o prezenta la jumatate fata de cea inregistrata la concertul AC/DC de acum cateva zile. Cum se explica faptul ca peste 60.000 de oameni au scos bani din buzunar sa mearga la un concert, in timp ce in strada, la un protest fata de reducerea salariilor cu 25% s-a inregistrat o prezenta la jumatate?

"Salariile bugetarilor au crescut an de an si este posibil ca ei sa fie constienti ca perioada de fast a trecut si ca urmeaza o ajustare, o reducere a salariilor, indiferent de ce fac", spune analistul economic Aurelian Dochia. In ultimii patru ani, salariile bugetarilor au crescut, anual, cu 25%, astfel incat s-au dublat. O reducere cu 25% a acestor salarii inseamna o revenire la anul 2008.

"Nu poate exista decat o ajustare a salariilor dupa o crestere de cativa ani, nu se poate altfel. Pe de alta parte, mie mi s-a parut ca a existat o participare mare fata de posibilitatea slaba de mobilizare pe care o au sindicatele. Insa oamenii stiu ca nu nu se va intampla un miracol", spune analistul. Daniel Barbu, profesor la Universitatea Bucuresti, afirma: "A merge la un concert este o alegere pe care o faci pentru tine. Este strict individuala, in vreme ce a merge la un miting sindical sau politic inseamna ca te confunzi cu o cauza. Este vorba despre caracterul individual si fragmentat al societatii noastre, dar si despre slabiciunea sindicatelor. Dar, pana la urma, individualismul este un semn al modernitatii", arata Barbu. Participarea numeroasa la concertul AC/DC, in conditiile in care pretul mediu al unui bilet a fost de 50 de euro, arata si ca in ultimii ani in Romania s-a dezvoltat o clasa de mijloc care are forta financiara de a sustine niste concerte care acum 5-6 ani nu ar fi putut ajunge in Romania.

Sindicatele au anuntat ieri ca vor intra in greva generala incepand cu finele lui mai. Tot ieri, premierul Emil Boc a anuntata ca va angaja raspunderea Executivului in fata Parlamentului pe actul normativ care inglobeaza scrisoarea de intentie ce va fi transmisa FMI.