Ministrul german de finante: Pietele au iesit de sub control

Ziarul Financiar 20.05.2010

Este necesara o reglementara serioasa a pietelor financiare, acestea trebuind tinute sub control, a declarat pentru Financial Times ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble intr-un interviu publicat joi.

"Sunt convins ca pietele sunt iesite de sub control. De aceea sunt necesare reglementari serioase, in sensul de a crea un mecanism de piata functional", a spus Schauble.

"O piata nu functioneaza corect daca riscurile si bonusurile sunt dezechilibrate", a declarat oficialul.

"Avem nevoie de transparenta. Data fiind complexitatea tehnologiei moderne, individul trebuie sa aiba ocazia de a judeca singur actiunile pe care le ia. De aceea este necesara o standardizare a produselor. Si avem nevoie de transparenta pentru toti participantii din piata".

Germania pus criza cu care se confrunta pe seama speculatorilor de pe pietele financiare, anuntand o oprire a tranzactiilor de tip naked short selling pe titlurile bancilor germane si a bondurilor emise de guvernele din zona euro.

Naked short selling-ul permite investitorilor sa vanda titluri inainte de a le fi imprumutat. Aceasta practica, ce s-a aflat si la originea prabusirii bancii Bear Stearns in martie 2008 si cateva luni mai tarziu a Lehman Brothers, este deja interzisa in Statele Unite si in multe alte tari, dar in cazul unor actiuni, nu a titlurilor de datorie emise de guverne.