Funcţionarii parlamentari (VI). Infracţiuni şi pedepse

Autor: Catalin Fudulu 20.05.2010
Concediile şi informarea mass-media
Funcţionarii aveau dreptul la 60 de zile de concediu, care nu se acordau insă in timpul desfăşurării sesiunilor parlamentare. Erau admise şi concediile medicale, dar neserioşii puteau fi depistaţi cu uşurinţă, intrucât Preşedintele putea controla starea de sănătate a acestora. Se mai acordau invoiri de până la zece zile intr-o lună de către Secretarul general şi de trei zile de către Preşedinte. Dacă funcţionarul intârzia peste invoirea acordată, urma sancţiunea disciplinară şi reţinerea retribuţiei pentru timpul in care nu a lucrat. Prezenţa se realiza prin semnarea la venire şi la plecare intr-un registru. Nu erau admise intârzieri. La ora la care incepea activitatea, directorii serviciilor inchideau registrele de prezenţă şi prezentau rapoarte Secretarului general, dacă constatau că existau funcţionari chiulangii. Nu era permisă staţionarea funcţionarilor in sala de şedinţe decât strict in interes de serviciu. Fără acordul Preşedintelui, mass-media nu puteau să primească actele sau documentele cu care lucrau funcţionarii, ori alte informaţii care priveau lucrările legislativului sau activitatea comisiilor parlamentare. Salariaţii celor două camere nu puteau publica articole in presă prin care să critice atitudinea Preşedintelui, miniştrilor, parlamentarilor sau să intre in polemică politică.
Sancţionarea abaterilor
Dacă se constatau neglijenţe in activitatea unui funcţionar (insubordonare, intârzieri repetate şi nejustificate, incorectitudine in lucrări), acestuia i se cerea să prezinte o declaraţie scrisă, in care trebuia să-şi exprime punctul de vedere. Cei care decideau gradul de culpă al salariatului (preşedintele, secretarul general şi chestorii) aveau de ales intre mustrare, tăierea salariului de la 15 la 60 de zile, suspendarea din activitate pe timp de şase luni, destituirea din funcţie sau pur şi simplu disponibilizarea.
Suspendarea din activitate intervenea in momentul in care unui funcţionar i se intenta un proces pentru o crimă sau un delict penal. Condamnarea aducea cu sine şi destituirea, iar in cazul achitării Biroul permanent trebuia să decidă dacă reprimirea fostului inculpat era oportună. Pentru ruperea sigiliilor, sustragere de acte, ascundere sau desfiinţare de documente, preşedintele il trimiterea in judecată pe vinovat, insă pentru a constata dacă delictul comis a fost real, cazul se cerceta de o comisie. Presupusul vinovat putea să se folosească in apărarea sa de pledoaria unuia dintre colegi, care trebuia să fie egal in grad cu el. Judecata cazului se realiza in şedinţă secretă. Decizia de mustrare sau reţinere din salariu se trecea intr-un registru special şi in fişa personală a funcţionarului. Pentru destituire, suspendare sau disponibilizare, decizia se trecea in registrul special şi se publica şi in Monitorul Oficial, in ultimul caz fără a se specifica motivele acesteia. Funcţionarii destituiţi nu mai aveau dreptul de a ocupa vreo funcţie in cadrul Parlamentului. In caz de disponibilizare, salariatul putea fi reprimit in serviciu, dar la cel puţin trei ani de la pronunţarea pedepsei şi numai dacă exista un loc vacant. Mustrările şi reţinerile din salariu erau şterse din registrul special şi din fişa personală a angajatului dacă acesta nu mai realiza o altă abatere timp de patru ani. Dacă un funcţionar avea in cursul unui an reţineri din salariu echivalente cu suma salariului pe şase luni, urma disponibilizarea acestuia. El putea fi reprimit in serviciu după cel puţin doi ani, dar numai dacă exista un post vacant.
Pedepsele care se aplicau uşierilor constau şi in consemnarea la locul de muncă, dar nu mai mult de cinci zile. Cu bune şi rele, viaţa funcţionarilor parlamentari a mers inainte, fără ca deficienţele din activitatea acestora să fie cunoscute publicului larg, din cauza discreţiei impuse de Regulament.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.