Zizi in tranzitie (57). Cotro Hills 90210

Autor: Tudor Calin Zarojanu 20.05.2010
La mijlocul anilor '90, in revista Zig-zag aparea primul serial umoristic din presa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, am constatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decis sa-l republicam.
Motto: "Pe troleibuzele Capitalei a aparut reclama «La vache qui rit». Sa fie oare o aluzie antiprezidentiala?" (Intr-o statie. Autorul a fost identificat operativ)
Rezumatul identificarilor precedente: Dupa ce Zizi a identificat-o pe Luminita ca fiind femeia vietii lui, Pasarica l-a identificat pe Zizi ca fiind Obiectivul vietii lui.
Impresionate de soarta agentului, gazdele ii oferira cateva bomboane ramase de la bradul de iarna (e vorba de iarna '89-'90) si Zizi il intreba cu blandete:
- De fapt, tot nu mi-ai spus de ce eu? N-am mancat caviar cu polonicul, precum Coposu la Aiud, ziarist nu sunt, sa fi scris ca politistii stiu patru limbi (toti la un loc), iar daca eram platit de CIA stateam eu in dulapul asta de l-am cumparat ca garsionera?
Pasarica ofta, se trase de ciorap sa opreasca inregistrarea, isi rasuci nasturele, cerandu-si apoi scuze ca declansase blitzul fara sa vrea, si, in sfarsit, sopti:
- Io mi-am facut stagiul la Palat. Unitate de lux, nu catanie de-aia cu scuturi, eram dotati ca la carte. Noi ii ziceam "90210"... 90, ca-n anul ala ne-am schimbat numele, 21 in amintirea lui decembrie, cand a venit ordinul "La stanga-mprejur!", de ne-am facut frati cu copiii aia pe care-i tocasem inainte... Iar zero c-a zis sergentul sa fie cu sot cand o fi sa ne-mpartim, le-avea p-astea, ca a facut ceva scoala...
Tocmai atunci Caine iesi maraind de sub pat. Animalul era de nerecunoscut: umbla numai cu coada sus si se uita la toata lumea cu dispret nedisimulat.
- Ce-are cu mine? baigui Pasarica, complexat.
- Lasa-l in pace, e asa de cand a aflat ca suntem in Anul Cainelui. Zi mai departe!
Musafirul culese cateva firimituri de "Hali-lulu" care ramasesera de la pranz (e vorba de pranzul de luni) si continua:
- Ei, si chiar a venit chestia cu imparteala, c-au zis ca prea ne-am boierit, mancam tot ce ramanea de la masa lui... Nu va suparati, da' asta-i secret de stat, iese legea aia si ma ia dracu'.
- Bine, poti sa sari peste asta. Zi cum ai ajuns dupa mine.
Luminita se plictisise deja de povestire si citea despre cei 255.737 de spectatori care platisera deja intre 500 si 1.500 de lei ca sa vada o celebra pereche de sani. Pasarica soptea mai departe:
- N-a fost usor sa plecam… Era casuta noastra… "Cotro Hills" ii mai ziceam… Ei, si dom' sergent ne-a zis ca toate Obiectivele importante au deja "coada", asa ca sa luam si noi, de voie, ce ne-o iesi in cale, ca nu se stie de unde sare Mossadu' sau mai stiu io ce…
- Si m-ai gasit pe mine! isi plesni Zizi palmele.
(Vor urma alte plesniri cu palmele)

tczarojanu@yahoo.com