Crichet, dragoste si putere politica

Autor: Stelian Turlea 20.05.2010
Joseph O'Neill s-a nascut in Irlanda, cu ascendenta pe jumatate turca, a copilarit in Mozambic, Iran si Turcia, a trait in Olanda, a invatat in Anglia, devenind avocat si traieste la New York. A publicat patru romane. Pentru cel de fata a obtinut premiul Pen/Faulkner in 2009 si a fost nominalizat in luna aprilie a.c. laIMPAC Dublin Literary Award (vezi Buletinul de stiri din Ziarul de Duminica, din 30 aprilie). Romanul a fost primit cu entuziasm de critici dintre cei mai diferiti."New Yok Times Book Review" il considera romanul cel mai bun scris despre viata din New York si Londra dupa prabusirea turnurilor gemene, in atentatul de la 11 septembrie 2001. A fost inlcus pe lista celor mai bune zece carti ale anului 2008. Intr-un interviu din 2009 acordat BBC, presedintele Barack Obama l-a descris drept "un roman excelent".*)
Eroul, Hans van den Broek, este un tanar englez cu origine olandeza, bine facut (1,96 m!), analist financiar de succes, cu reputatie de guru, clasat al patrulea in domeniul sau, apreciat, invidiat si fara probleme financiare, care traieste in traumatizatul New York post 11 septembrie ("orasul care a luat-o razna"), impreuna cu sotia, Rachel, si fiul sau, Jake. Silit de evenimentele din 11 septembrie sa-si paraseasca domiciliul, cuplul se instaleaza in hotelul Chelsea (celebru deja de decenii, in urma baladei lui Leonard Cohen). Cand casatoria da semne de anemie, sotia se intoarce la Londra, pentru o pauza de reflectie. Dar plecarea la Londra are si o cauza dincolo de cuplu: Rachel crede ca fiul ei va fi in mai mare siguranta la Londra, departe de George Bush si Statele Unite, o tara despre care gandeste ca e "bolnava ideologic". Ramas singur, Hans deambuleaza in marele oras, isi ocupa sfarsiturile de saptamana cu practicarea crichetului, e atras de subcultura acestui sport si, prin el, descopera o alta fata a New Yorkului, cu totul diferita de birourile financiare cu atmosfera aseptizata. Cunoaste o multime de imigranti, ca si el, dar de culoare, intre ei un oarecare Chuck Ramkissoon, venit din Trinidad, care viseaza sa construiasca la marginea orasului, pe un teren pe care l-a cumparat deja, o enorma arena de crichet de nicio alta intrecuta in lume. Dar pana la implinirea visului, Chuck Ramkissoon este un factotum al unui mafiot rus si, probabil din acest motiv va disparea si va fi gasit peste doi ani, cu mainile legate si inecat in fluviu. America este vazuta prin ochii acestor personaje. O America in care se naruie certitudinile. Prin urmare, sunt doua planuri ale cartii care se intrepatrund: cel al familiei si dramei personale si cel al politicii mari.
Intr-o lume debusolata, Hans simte ca-si "dezamagise sotia si fiul" pentru ca, mai ales, "pierdusera darul de a comunica unul cu celalalt". Lumea in care traieste este una a indivizilor care nu comunica - "N-am primit nici macar o data un telefon de socializare." Convesatiile sunt sablon. Personajele care locuiesc in Chelsea Hotel sunt pitoresti, dar debusolate si atinse toate de oboseala, "sindromul constant al maladiei vietilor noastre din acea perioada." Singura evadare e in crichet. Hans este "singurul alb care putea fi vazut pe terenurile de crichet din New York". "Statele Unite nu-s intregi, nu si-au implinit visul, nu sunt pe deplin civilizate, pana cand nu imbratiseaza crichetul." Dar "exista o limita a puterii de intelegere a americanilor. Limita este crichetul." Si, pentru ca "America nu priveste mai departe de suprafata lucrurilor", Hans mai evadeaza intr-un fel - calatoreste pe Google cu functia satelit, ajunge la Londra in toiul noptii, intre altele isi urmareste, pe fereastra, fiul dormind.
"New Yorkul nu este ceea ce isi imagineaza majoritatea oamenilor - scrie Jonathan Safran Foer, unul dintre criticii lui Joseph O'Niell, a carui sentinta editura o tipareste pe coperta. Tot asa cum nici casnicia, familia, prietenia sau barbatia nu sunt acelasi lucru. "Netherland" este plin de suspans, maiestrit, cu un dozaj psihologic perfect, si - mai ales - o lectura minunata. Joseph O'Neill a reusit sa zugraveasca orasul cel mai faimos din lume si conceptul cel mai familiar din lume (dragostea) intr-o maniera cu totul inedita."

*) Joseph O'Neill - "Netherland", Editura Leda. Traducere de Carmen Botosaru.